Όλα ξεκίνησαν όταν ο αυστριακός χορευτής και δάσκαλος fitness, Robert Steinbacher, δουλεύοντας σε ένα θεραπευτικό κέντρο για παιδιά με αναπηρία στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, συνειδητοποίησε πόσο ενθουσιασμένα ήταν αυτά τα παιδιά κάθε φορά που μετά από προσπάθεια έκαναν έστω και ένα μικρό βήμα. Συγκρίνοντάς τα με τους ανθρώπους χωρίς σωματικές αναπηρίες που κάνουν καθιστική ζωή και έχουν χάσει την επαφή με το σώμα τους, ο αυστριακός χορευτής εμπνεύστηκε τo bodyART™, ένα πρόγραμμα που αποκλείει κάθε βοηθητικό όργανο και επικεντρώνεται με προσοχή και φροντίδα στο σώμα του ασκουμένου.

Η γυναικεία πινελιά
Η αρχική σύλληψη του Robert Steinbacher εμπλουτίστηκε με τη βοήθεια της εργοθεραπεύτριας Alexa Le, η οποία, χάρη στις ασιατικές της καταβολές και την ενασχόλησή της με το shiatsu και το esalen μασάζ, διάνθισε το νέο πρόγραμμα με στοιχεία ανατολίτικης φιλοσοφίας. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ολοκληρωμένη μορφή του bodyART™, το οποίο είναι ήδη δημοφιλές στη Νέα Υόρκη και στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

«Kοκτέιλ» κινήσεων

  • Tai Chi, Japanese Do-In (ανατολίτικη τεχνική φυσικοθεραπείας), διατάσεις, ορθοσωμία, φυσικοθεραπεία, οστεοπαθητική, γιόγκα… Το bodyART™ δανείζεται στοιχεία και κινήσεις από διάφορα είδη άσκησης και τις χρησιμοποιεί ως «πρώτη ύλη» προκειμένου να δημιουργήσει τις δικές του πόζες και ασκήσεις. Μάλιστα, έχει βραβευτεί δύο φορές στις Η.Π.Α. (το 2005 και το 2006) από την East Coast Alliance ως το πρόγραμμα με την καλύτερη προπονητική σύλληψη.
  • Πρόκειται για ένα πολύπλευρο πρόγραμμα που σκοπό έχει την εκγύμναση του σώματος, ενώ παράλληλα στοχεύει στην κατάκτηση της εσωτερικής αρμονίας. Γι’ αυτό και θεωρείται ψυχοσωματική άσκηση.
  • Υπάρχουν διάφορες κατευθύνσεις στο bodyART™ ανάλογα με τις ανάγκες και το επίπεδο του ασκουμένου, που δίνουν έμφαση π.χ. στις διατάσεις (stretching), στη μυϊκή ενδυνάμωση με το βάρος του σώματος (dynamic), σε κινήσεις πάνω στους μεσημβρινούς του σώματος (flow) ή στην καρδιοαναπνευστική άσκηση (deep work).
Κίνηση όπως στο νερό
  • Το μόνο που χρειάζεται για ένα μάθημα bodyART™ είναι ένα λεπτό στρώμα τύπου γιόγκα. Το πρόγραμμα εκτελείται χωρίς παπούτσια. Βασικό στοιχείο των ασκήσεων είναι ότι γίνονται με μια συνεχή ροή, χωρίς παύσεις. Υπάρχει ένα βασικός κύκλος από ρέουσες κινήσεις που επαναλαμβάνεται και με κάθε επανάληψη εμπλουτίζεται με νέες ασκήσεις.
  • Ο ασκούμενος βρίσκεται σε διαρκή κίνηση. Για έναν εξωτερικό παρατηρητή, η κίνησή του μοιάζει με αυτήν ενός χορευτή ή κάποιου που κάνει Tai Chi ή ορθοσωμία.
  • Η κάθε άσκηση εσκεμμένα εκτελείται αργά και ελεγχόμενα, σε συνδυασμό με τη σωστή αναπνοή και την αυτοσυγκέντρωση.
  • Ο ρυθμός εκτέλεσης των ασκήσεων είναι ήρεμος, σαν να κινείται κανείς μέσα στο νερό. Χάρη σ’ αυτόν το ρυθμό, είναι δυνατό να συνειδητοποιήσουμε την κίνησή μας και να τη διορθώσουμε. Επιπλέον, ηρεμεί το νευρικό σύστημα.
  • Βέβαια, η ένταση του μαθήματος διαβαθμίζεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του ασκουμένου, π.χ. άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άνθρωποι με μυοσκελετικά προβλήματα (π.χ. στη μέση ή τον αυχένα), αλλά και πρωταθλητές ή επαγγελματίες χορευτές.
Ενεργητική αναπνοή
Μέσα σ’ αυτό το «ποτάμι» των κινήσεων, το κυρίαρχο στοιχείο είναι αυτό της αναπνοής. Κάθε κίνηση βασίζεται πάνω στην αναπνοή. Καθώς ανοίγουμε π.χ. τα χέρια (μεγαλώνοντας κατά μία έννοια το σώμα) εισπνέουμε, ενώ καθώς τα κλείνουμε («μικραίνοντας» το σώμα) εκπνέουμε. Ο βασικός κανόνας που ακολουθείται είναι: εισπνοή-άνοιγμα, εκπνοή-κλείσιμο.

info
Ποιοι το διδάσκουν
Ειδικά εκπαιδευμένοι προπονητές που μπορεί να προέρχονται από διάφορους χώρους, όπως π.χ. χορευτές, αθλητές, προπονητές fitness. Στο επίσημο site: http: //www. bodyartschool. com/en/bodyart/international-franchise/greece/ υπάρχει η λίστα με τους πιστοποιημένους προπονητές.
Πού Σε γυμναστήρια, σχολές χορού, personal training studios, resort & spa, εναλλακτικά κέντρα άσκησης και συλλόγους.
Σε ποιες περιοχές Στην Αθήνα (Κολωνάκι, Χολαργό, Βάρη, Βουλιαγμένη, Περιστέρι, Ν. Ηράκλειο), τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, τη Βέροια, την Κοζάνη, τη Χαλκίδα, το Λουτράκι.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΜΕΝΙΑ ΚΑΖΑΚΗ, MSc, bodyART-School Hellas.