Σκεφτείτε ότι σύντομα μπορεί να διπλασιαστεί η τιμή του αγαπημένου σας ανθρακούχου ποτού ή της σοκολάτας που συνήθως αγοράζετε, όχι επειδή αυξήθηκαν οι τιμές των πρώτων υλών ή λόγω διαφήμισης, αλλά εξαιτίας της φορολόγησής τους.

Στις Η.Π.Α. δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί σύντομα. Σύμφωνα με αμερικανούς ειδικούς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, πρέπει να υιοθετηθεί μια νέα πολιτική φορολόγησης για τη ζάχαρη προκειμένου να ελεγχθεί η κατανάλωσή της. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ζάχαρη είναι εξίσου βλαπτική και εθιστική όσο το αλκοόλ και ο καπνός, γι’ αυτό και πρέπει να ρυθμιστεί η κατανάλωσή της.

Σύμφωνα με άρθρο του καθηγητή Παιδιατρικής Robert Lustig από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο έγκριτο περιοδικό «Nature», η κατανάλωση ζάχαρης και γλυκαντικών έχει αυξηθεί θεαματικά στη διατροφή. Για την ακρίβεια, η εν λόγω κατανάλωση έχει τριπλασιαστεί διεθνώς τα τελευταία 50 χρόνια, γεγονός που έχει συσχετιστεί με την παχυσαρκία, την υπέρταση και τον διαβήτη.

Ο καθηγητής, που θεωρείται ειδικός στην παχυσαρκία, υποστηρίζει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αλλάξουν τη σχετική πολιτική τους όσον αφορά τους φόρους στα γλυκά και τα ζαχαρούχα ποτά, αλλά και την πώληση τους στα σχολεία, και να εξετάσουν ακόμη και την απαγόρευση πώλησης γλυκών σε παιδιά κάτω από ένα ορισμένο όριο ηλικίας.