Είμαι αιμοδότρια και τελευταία έδωσα αίμα στις 6/5/2012. Στις 6 Ιουνίου ειδοποιήθηκα από το νοσοκομείο για να δώσω αίμα για επανέλεγχο, γιατί η τιμή που εμφανίστηκε στην εξέταση για htlv ήταν οριακά θετική. Δυστυχώς όμως και στην επανεξέταση το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο με το προηγούμενο. Η γιατρός του νοσοκομείου, μου είπε ότι μπορεί να οφείλεται στα αντιδραστήρια που χρησιμοποιούν γιατί έχουν πολύ μεγάλη ευαισθησία, ότι πρέπει να ξανακάνω την εξέταση μετά από 3 μήνες, το πιθανότερο είναι αυτή η ένδειξη να οφείλεται σε μία παροδική λοίμωξη και ότι δεν πρέπει να ανησυχώ γιατί η πιθανότητα να έχω τον ιό είναι απειροελάχιστη. Θα ήθελα όμως να σας ρωτήσω αν πράγματι ισχύει ότι μπορεί λόγω κάποιας λοίμωξης να εμφανίζονται αυτά τα αποτελέσματα, καθώς και αν θα πρέπει να πάρω κάποιες προφυλάξεις στην καθημερινότητα μου έτσι ώστε να μη μεταδοθεί αν πραγματικά υπάρχει ο ιός στους οικείους μου. Σημειώστε ότι είμαι παντρεμένη με δύο παιδιά.
σας ευχαριστώ
Μαρία

Το αίμα των αιμοδοτών ελέγχεται πάντοτε για μια σειρά από μεταδοτικούς ιούς, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή και απειλητική λοίμωξη για την υγεία και την ζωή των ασθενών που μεταγγίζονται. Οι ιοί που εξετάζονται είναι: ιοί ηπατίτιδας (B και C), HIV (ο ιός του AIDS) και ο HTLV.
Ο τελευταίος αυτός ιός είναι και ο λιγότερο γνωστός. Τα αρχικά σημαίνουν Human T-lymphotropic virus και ενδημεί κυρίως στην ανατολική Ασία (Ιαπωνία). Σπάνια μπορεί να προκαλέσει κάποιες μορφές λευχαιμίας αλλά τις περισσότερες φορές ανιχνεύεται τυχαία, σαν παλαιά μόλυνση χωρίς να έχει οποιεσδήποτε επιπτώσεις για την υγεία. Η ανεύρεση αντισωμάτων στην αιμοδοσία δεν σημαίνει απολύτως τίποτε καθώς τα όρια που τίθενται αφορούν την απόρριψη του αίματος για απόλυτη εξασφάλιση του μεταγγιζόμενου. Είναι όρια πολύ χαμηλότερα από αυτά που ισχύουν για να τεκμηριωθεί διάγνωση της νόσου και οι οριακές αυτές τιμές οφείλονται πράγματι σε υπερευαισθησία της μεθόδου και των αντιδραστηρίων και όχι σε παρουσία ιού. Συνιστώ να μην αλλάξετε τίποτε στις ατομικές σας συνήθειες καθώς δεν υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσετε κάτι στα παιδιά σας ούτως ή άλλως. Ο ιός μεταδίδεται δια της σεξουαλικής και αιματογενούς οδού, οπότε θεωρητικώς συνιστώνται τα αντίστοιχα μέτρα προφύλαξης. Ωστόσο πιστεύω ότι σε 3 μήνες θα αποδειχθεί με την επανεξέταση πως επρόκειτο για «ψευδώς θετικό» εύρημα ή «διασταυρούμενη αντίδραση», χωρίς καμία κλινική σημασία. Τα ευρήματα μπορείτε να τα κουβεντιάσετε τότε και με ένα αιματολόγο ή λοιμωξιολόγο και αποβάλετε κάθε άγχος και φόβο. Καλά αποτελέσματα !