Οι επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον κατόρθωσαν να συνθέσουν το «χρονοδιάγραμμα» της σιωπηρής εξέλιξης της νόσου του Αλτσχάιμερ προτού τα πρώτα συμπτώματα της νόσου κάνουν την εμφάνισή τους.

Οι ερευνητές μελέτησαν 128 ανθρώπους με αυξημένο γενετικό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες είχαν κατά 50% αυξημένες πιθανότητες να κληρονομήσουν μία από τις τρεις παραλλαγές γονιδίων που έχουν συσχετιστεί με βεβαιότητα με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Διαπίστωσαν ότι η πλέον πρώιμη αλλαγή -μια πτώση στα επίπεδα των εγκεφαλονωτιαίων υγρών που θεωρείται κομβική για τη διαμόρφωση των χαρακτηριστικών πλακών της νόσου- μπορεί να ανιχνευτεί 25 χρόνια πριν από την εκδήλωση της νόσου.

Επιπλέον, παρατήρησαν ότι 15 χρόνια πριν την αναμενόμενη ηλικία εμφάνισης της νόσου μπορούσε να ανιχνευτεί συρρίκνωση σε ορισμένα μέρη του εγκεφάλου, καθώς και αυξημένα επίπεδα μιας δομικής πρωτεΐνης των εγκεφαλικών κυττάρων, που ανιχνεύεται στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

Επίσης, παρατήρησαν αλλαγές στον τρόπο που ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τη γλυκόζη, καθώς και ήπιες διαταραχές μνήμης έως και 10 χρόνια νωρίτερα από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το «χρονοδιάγραμμα» που διαμόρφωσαν θα συμβάλλει στην καλύτερη διάγνωση και θεραπεία της νόσου για όσους κινδυνεύουν να εμφανίσουν κληρονομούμενες μορφές της νόσου, αλλά εκτιμούν ότι θα φανεί χρήσιμο και για τις μη κληρονομούμενες μορφές της.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «New England Journal of Medicine».