Μπορεί το όνομά του να σας ακούγεται παράξενο, αλλά μην παρασυρθείτε και το αγνοήσετε. Το Rolfing® είναι αυτό που μπορεί να αλλάξει το σώμα σας και τη σχέση σας με αυτό μέσα σε λίγες συνεδρίες -για την ακρίβεια μπορείτε να τις μετρήσετε στα δάχτυλα των χεριών σας-, απαλλάσσοντάς σας ή τουλάχιστον περιορίζοντας τον πόνο στον γοφό ή τον τένοντα που εδώ και καιρό σας ταλαιπωρεί. Η συγκεκριμένη, λοιπόν, θεραπεία μπορεί να είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεστε για να λύσετε το πρόβλημά σας.

Τι είναι το Rolfing®
Η μέθοδος Rolfing® (δομική ενοποίηση) είναι μια εναλλακτική μορφή θεραπείας που στοχεύει κυρίως στην επαναφορά της σωματικής ισορροπίας -όχι απαραίτητα της συμμετρίας-, οργανώνοντας το σώμα γύρω από έναν φανταστικό εσωτερικό κάθετο άξονα. Όσο πιο οργανωμένο είναι ένα σώμα γύρω από τον άξονα αυτό, τόσο βελτιώνεται η σχέση του με τη βαρύτητα και κατ’ επέκταση με τον χώρο και την κίνηση μέσα σε αυτόν. Επειδή, λοιπόν, κάθε στιγμή το ανθρώπινο σώμα υπόκειται στη δύναμη της βαρύτητας και καλείται να εκτελεί συνεχώς αποτελεσματικές, ακριβείς και αρμονικές κινήσεις, είναι σημαντική η καλή ανταγωνιστική λειτουργία των μυών, ώστε να του παρέχουν την ισορροπία που χρειάζεται.
Επιπλέον, σε σύγκριση με άλλες θεραπευτικές μεθόδους, το Rolfing® δουλεύει τον συνδετικό ιστό από την κορυφή μέχρι τα νύχια, εκμεταλλευόμενο τη σχέση του κάθε ανθρώπου με τον χώρο και λαμβάνοντας υπόψη τη δύναμη του βαρυτικού πεδίου. Με άλλα λόγια, ο ρόλφερ μελετά τον άνθρωπο λειτουργικά, γνωρίζοντας ότι η όρθια στάση του σώματος συνεπάγεται μια ιδιαίτερη σχέση με τις δύο βασικές κατευθύνσεις: προς τη γη (βαρυτροπισμός) και προς τον ήλιο (ηλιοτροπισμός).

Η θεωρητική βάση
Σύμφωνα με τη θεωρία της δρ. Rolf, η αιτία της ανθρώπινης δυσφορίας, σωματικής και κατ’ επέκταση συναισθηματικής, μπορεί να βρίσκεται στην κακή στάση του σώματος, η οποία σχετίζεται με τον συνδετικό ιστό και το μαγνητικό πεδίο της Γης.
Αν και υπάρχει για όλους μια βέλτιστη, πιο φυσική ευθυγράμμιση ανάμεσα στα δύο (σώμα και μαγνητικό πεδίο), αυτή συχνά χάνεται εξαιτίας εξωτερικών παραγόντων. Έτσι, προκαλείται εσωτερικό στρες, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε δυσφορία στην κίνηση και την έκφρασή της. Επομένως, εμποδίζοντας ή διορθώνοντας το πρόβλημα αυτό, δηλαδή την απώλεια της βέλτιστης για τον καθένα ευθυγράμμισης, μπορεί να περιοριστεί ή να εξαλειφθεί το στρες.

Πού βοηθά;
Πρωταρχικός στόχος της θεραπείας είναι η βελτίωση της δομής της στάσης και της κίνησης του σώματος και κατ’ επέκταση το να αισθανθείτε καλύτερα μέσα σε αυτό. Το Rolfing® δεν αποτελεί πανάκεια, ωστόσο μετά την ολοκλήρωση των συνεδριών θα νιώθετε το σώμα σας πιο ελεύθερο, η στάση σας θα έχει βελτιωθεί και θα κινείστε με μεγαλύτερη ευκολία. Ο σκελετός σας θα είναι πιο εύκαμπτος και τα μυοσυνδεσμικά άλγη θα υποχωρήσουν, περιορίζοντας έτσι τους πόνους στη μέση και την πλάτη. Θα αποκτήσετε καλύτερη αντίληψη για το πώς το σώμα λειτουργεί σε αρμονία με τη βαρύτητα και θα αναπνέετε ευκολότερα και βαθύτερα, επιτυγχάνοντας καλύτερη οξυγόνωση των ιστών.

Αν και η αλλαγή έρχεται σταδιακά και τα αποτελέσματα εξαρτώνται από την ιδιαιτερότητα κάθε ανθρώπου, ωστόσο συχνά είναι εμφανή από τη δεύτερη κιόλας μέρα.

Η διαδικασία
Κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται το σώμα του με διαφορετικό τρόπο και επομένως το χειρίζεται διαφορετικά. Ο ρόλφερ πρέπει να είναι σε θέση να διαβάσει, παρατηρώντας την κίνηση του ανθρώπου στον χώρο, την ιδιαιτερότητά του και να εφαρμόσει αυτό που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες του.
Στην πρώτη σας επίσκεψη, λοιπόν, ο ειδικός θα πάρει ένα σύντομο ιατρικό ιστορικό και θα σας ζητήσει να μείνετε με τα εσώρουχα και να περπατήσετε στο δωμάτιο. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσει να παρατηρήσει το σώμα σας και να εντοπίσει το όποιο κινητικό πρόβλημα. Στη συνέχεια, θα ξαπλώσετε στο ειδικό κρεβάτι και ο ρόλφερ, χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα, τις παλάμες και τους αγκώνες του, θα επαναφέρει τον συρρικνωμένο συνδετικό ιστό στην αρχική του μορφή και θέση. Με ειδικούς χειρισμούς (μαλάξεις, διατάσεις) και κατάλληλες ασκήσεις, θα επιδιώξει να αποκαταστήσει τη διαταραγμένη ισορροπία στα διάφορα τμήματα του σκελετού (κεφαλή, αυχένα, οσφύ, πύελο, κάτω άκρα), ώστε να μπορεί το ένα να υποστηρίξει το άλλο. Ωστόσο, το Rolfing® δεν είναι ένα απλό στατικό μασάζ, αλλά συχνά θα κληθείτε και εσείς να συμμετάσχετε ενεργητικά με μικροκινήσεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίας.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται;
Η μέθοδος έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη στάση του σώματός σας μέσα σε λίγες εφαρμογές. Συγκεκριμένα, η δρ. Rolf δημιούργησε ένα βασικό πρωτόκολλο 10 συνεδριών με σκοπό να βοηθήσει τον ενδιαφερόμενο να ανακαλύψει μια σχέση ισορροπίας με το σώμα του, χρησιμοποιώντας ως βασικό μέσο τη βαρύτητα και τον συνδετικό ιστό.
Σε γενικές γραμμές, μία συνεδρία Rolfing® διαρκεί περίπου μία-μιάμιση ώρα και πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα (ο μέγιστος αριθμός συναντήσεων είναι δύο την εβδομάδα), ώστε ο οργανισμός να μπορεί να αφομοιώσει τις αλλαγές. Ωστόσο, η συχνότητα των συνεδριών και η διάρκειά τους εξαρτώνται από τις ανάγκες κάθε ανθρώπου.
Τέλος, αν και η θεραπεία ολοκληρώνεται μέσα σε 10 συνεδρίες, πολλοί είναι αυτοί που την επαναλαμβάνουν σε περιόδους έντονου στρες, όταν υποστούν κάποιο μικροτραυματισμό ή απλώς επειδή επιθυμούν να κρατήσουν επαφή. Αρκετοί είναι και αυτοί που επιστρέφουν για έναν πιο μικρό, εντατικό κύκλο συνεδριών, τις «the post-ten sessions», όπου δουλεύονται επιλεκτικά σημεία, δίνοντας περισσότερη έμφαση στην κίνηση ή όπου αλλού είναι αναγκαίο.

Ενδείξεις & αντενδείξεις
Το Rolfing® είναι καλό για όλους, ανεξάρτητα από ηλικία, και δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα ή τραυματισμό προκειμένου να το δοκιμάσετε. Χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του πόνου σε διάφορα μέρη του σώματος (π.χ. χρόνιοι πόνοι στον αυχένα και την πλάτη, προβλήματα στον αγκώνα και τους καρπούς, δυσκολία στη βάδιση και την κίνηση, πονοκέφαλοι), για την καταπολέμηση του χρόνιου στρες και για την προώθηση της καθημερινής ευεξίας.
Αν, ωστόσο, ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή ή πάσχετε από κάποια πάθηση, καλό είναι να ενημερώσετε τον γιατρό σας. Υπάρχουν καταστάσεις που το Rolfing® αντενδείκνυται, όπως σε περιπτώσεις σοβαρών καρδιακών παθήσεων, καταγμάτων και προχωρημένης οστεοπόρωσης, όταν υπάρχει κίνδυνος αιμορραγίας και θρόμβωσης, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και 6 μήνες μετά.

Info
Για να βρείτε έναν πιστοποιημένο ρόλφερ, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.rolfing.org. Ενδεικτική τιμή για μία συνεδρία Rolfing είναι τα 100¤

Για την ιστορία
Το Rolfing® ξεκίνησε στην Αμερική το 1950 από τη δρ. Ida Pauline Rolf, μία από τις πρώτες γυναίκες με διδακτορικό στη βιοχημεία. Η 30χρονη έρευνά της, που είχε ως αντικείμενο τον συνδετικό ιστό (περιτονία) και την πλαστικότητά του (ιδιότητα που οφείλεται στο κύριο συστατικό του, το κολλαγόνο), οδήγησε στη δημιουργία αυτού που σήμερα ονομάζεται «το πρωτόκολλο των 10 συνεδριών του Rolfing®».
Το πρωτόκολλο είναι βασισμένο στις δύο βασικές κατευθύνσεις που αναφέρθηκαν και την ιδιαιτερότητα του κάθε ανθρώπου. Έτσι, οι συνεδρίες με μονό αριθμό έχουν να κάνουν με την κατεύθυνση προς τον ήλιο, άρα με την αναπνοή, την έκταση του σώματος προς την ορθή ευθύγραμμη στάση, ενώ οι συνεδρίες με ζυγό αριθμό με το πώς ο άνθρωπος πατάει στη γη και κατά συνέπεια το πώς αυτό μεταφράζεται σε ενεργειακή κίνηση στο υπόλοιπο σώμα.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΣΤΑΘΗ ΜΕΡΜΙΓΚΗ, πιστοποιημένο ρόλφερ με έδρα το Παρίσι.