Ένα γρήγορο και απλό τεστ αναπνοής μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο του στομάχου, ακόμη και να διακρίνει αν πρόκειται για όγκους αρχικού ή προχωρημένου σταδίου. Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές διεθνώς πειραματίζονται με τεστ που θα ανιχνεύουν πτητικές χημικές ουσίες στην αναπνοή οι οποίες είναι ενδεικτικές του καρκίνου.

Μάλιστα στο πλαίσιο αυτών των ερευνών έχουν επιστρατευτεί και σκύλοι που εκπαιδεύονται ώστε να αναγνωρίζουν τις μυρωδιές που αναδύει το σώμα ή η ανάσα των ανθρώπων που νοσούν. Το συγκεκριμένο τεστ που μελετάται από επιστήμονες από το Ισραήλ και την Κίνα στοχεύει στην αναγνώριση της μοναδικής μυρωδιάς του καρκίνου του στομάχου.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Cancer το τεστ αναπνοής αποδείχθηκε ακριβές κατά 90% στην ανίχνευση του καρκίνου του στομάχου, καθώς και στη διάκρισή του από άλλα στομαχικά προβλήματα σε 130 ασθενείς στους οποίους δοκιμάστηκε.

Οι ερευνητές έχουν ήδη ξεκινήσει νέα έρευνα σε μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα της αρχικής έρευνας και να τεκμηριώσουν την αποτελεσματικότητα του τεστ.