Η εναπόθεση λίπους στις αρτηρίες σε συνδυασμό με την μείωση της ευκαμψίας τους (αθηροσκλήρωση) που θεωρείται ένα από τα δεινά του σύγχρονου τρόπου ζωής και διατροφής φαίνεται ότι απειλούσε και τους ανθρώπους των αρχαίων χρόνων, που έζησαν πριν την εποχή της εκβιομηχάνισης.

Σύμφωνα με ανάλυση σε 137 μούμιες ηλικίας 4.000 ετών που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό The Lancet διαπιστώθηκε ότι το ένα τρίτο είχαν σημάδια αθηροσκλήρωσης. Η σκλήρυνση και η πάχυνση των αρτηριών που θεωρείται προάγγελος των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών θεωρείται πρόβλημα υγείας του σύγχρονου δυτικού ανθρώπου.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη ανάλυση αποκαλύπτει ότι πρόκειται για μια κατάσταση που παρουσιάζεται ακόμη και στους αρχαίους στους ανθρώπους και δη στους μεγαλύτερης ηλικίας. Παλαιότερη αντίστοιχη έρευνα σε αιγυπτιακές μούμιες είχε καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα. Τότε όμως η εξήγηση που είχε δοθεί ήταν ότι οι ευγενείς της Αιγύπτου είχαν μια πιο πλούσια σε λιπαρά διατροφή λόγω της κοινωνικής θέσης τους.

Αυτή τη φορά όμως οι ειδικοί ανέλυσαν μούμιες όχι μόνο από την Αίγυπτο, αλλά και από το Περού, τη νοτιοδυτική Αμερική και τις Αλεούτιες νήσους που ανήκουν στην Αλάσκα. Τα δείγματα δηλαδή ανήκαν σε ανθρώπους με διαφορετικό τρόπο ζωής και διατροφής.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 47% έως και το 34% των δειγμάτων είχαν βέβαιη ή πιθανή αθηροσκλήρωση και εκτιμούν ότι τελικά η αθηροσκλήρωση ήταν πολύ πιο συχνή στην αρχαιότητα από όσο πίστευαν.