Το μυστικό για την αποτελεσματική απώλεια βάρους φαίνεται ότι κρύβεται στα μανιτάρια, σύμφωνα με νέα έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό FASEB Journal.

Οι ερευνητές του Κέντρου Ελέγχου του Βάρους στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins διεξήγαγαν μια τυχαιοποιημένη έρευνα διάρκειας ενός έτους κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες αντικατέστησαν το κόκκινο κρέας με μανιτάρια.
Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες, άνδρες και γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 48,4 έτη, έτρωγαν καθημερινά μια κούπα μανιτάρια αντί για κόκκινο κρέας. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες της ομάδας ελέγχου έτρωγαν κανονικά κόκκινο κρέας.

Στο τέλος του ενός έτους οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτοί που είχαν αντικαταστήσει το κόκκινο κρέας με μανιτάρια είχαν χάσει κατά μέσο όρο 3 κιλά και είχαν λιγότερο σωματικό λίπος συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Επίσης είχαν καταφέρει να διατηρήσουν την απώλεια βάρους. Πιο συγκεκριμένα τα μέλη της «ομάδας του μανιταριού» καθημερινά κατανάλωναν 123 θερμίδες και 4,25 γραμμάρια λίπους λιγότερα από την ομάδα ελέγχου. Επίσης, η περιφέρεια της μέσης τους μειώθηκε κατά 6,6 εκατοστά και το ολικό λίπος του σώματός τους κατά 0,85% συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Τα συμπεράσματα της έρευνας, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Mushroom Council, είναι σύμφωνα με εκείνα προηγούμενων ερευνών με βάση τα οποία η αντικατάσταση πλούσιων σε ενέργεια τροφίμων όπως το κρέας με τρόφιμα λιγότερων θερμίδων όπως τα μανιτάρια, μπορεί να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό τρόπο μείωσης των ημερήσιων θερμίδων, χωρίς όμως να επηρεαστεί το αίσθημα του κορεσμού μετά το γεύμα. Η έρευνα, κύριος συγγραφέας της οποία είναι ο επίκουρος καθηγητής Lawrence Cheskin, θα παρουσιαστεί σήμερα στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Διατροφής και Πειραματικής Βιολογίας.