Γεννήθηκε το 1972 με σκοπό να γίνει η μεγαλύτερη Παγκόσμια Ημέρα ανάληψης περιβαλλοντικών δράσεων και σήμερα έχει μετατραπεί σε βασικό όχημα των Ηνωμένων Εθνών για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την ενθάρρυνση πολιτικής δράσης. Αυτή τη φορά, θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας είναι η σπατάλη της τροφής και μέσω αυτής, της ενέργειας και των φυσικών πόρων, αλλά και η ανισότητα που υπάρχει στην παγκόσμια κατανομή της.

Σύμφωνα, μάλιστα, με στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, την ώρα που ο πλανήτης μας προσπαθεί με δυσκολία να καλύψει τις ανάγκες 7 δις. ανθρώπων, 1,3 δις. τόνοι τροφίμων καταλήγουν κάθε χρόνο στα σκουπίδια, ποσότητα που ισοδυναμεί με εκείνη της τροφής που παράγεται σε όλη την υποσαχάρια Αφρική. Επιπλέον, η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων καταλαμβάνει το 25% του συνόλου της κατοικήσιμης γης, είναι υπεύθυνη για το 70% της κατανάλωσης γλυκού νερού, το 80% της αποψίλωσης των δασών, το 30% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και αποτελεί το μεγαλύτερο παράγοντα απώλειας της βιοποικιλότητας και της αλλαγής της χρήσης γης.

Η σπατάλη στην τροφή, όμως, σημαίνει και σπατάλη πόρων. Έτσι, για παράδειγμα, χρειάζονται περίπου 1.000 λίτρα νερό προκειμένου να παραχθεί 1 λίτρο γάλα. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα μπείτε στον πειρασμό να αγοράσετε περισσότερο γάλα από αυτό που χρειάζεστε, σκεφτείτε το διπλά.

Το μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι καθημερινά 1 στους 7 ανθρώπους κοιμάται πεινασμένος και περισσότερα από 20.000 παιδιά, ηλικίας κάτω των 5 ετών, πεθαίνουν από την πείνα.

Πάρτε, λοιπόν, την τροφή σας στα σοβαρά. Επιλέγετε τρόφιμα από τοπικούς παραγωγούς και με μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα (π.χ. βιολογικά) και συνεισφέρετε στον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.