Διεθνής ομάδα ερευνητών κατόρθωσε να συνθέσει το πρώτο τρισδιάστατο μοντέλο ανθρώπινου εγκεφάλου το οποίο χαρτογραφεί την ανατομία του εγκεφάλου σε κυτταρικό επίπεδο.

Σε προηγούμενες προσπάθειες οι ειδικοί είχαν καταφέρει να αναγνωρίσουν περιοχές του εγκεφάλου με συγκεκριμένες λειτουργίες χρησιμοποιώντας απεικονιστικές τεχνολογίες όπως η μαγνητική τομογραφία καθώς και η αξονική τομογραφία.

Ωστόσο το νέο μοντέλο που αποκαλείται BigBrain θα επιτρέψει στους ερευνητές να εστιάσουν στις λεπτομέρειες του πιο πολύπλοκου οργάνου στο σώμα μας, παράγοντας εικόνες που είναι περίπου 50 φορές πιο λεπτομερείς συγκριτικά με την ανάλυση του καλύτερου μαγνητικού τομογράφου.

Η εντυπωσιακή μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science.

Η βάση για τη δημιουργία του τρισδιάστατου άτλαντα ήταν ο εγκέφαλος μιας 65χρονης δότριας, η οποία σύμφωνα με τους ερευνητές δεν είχε ψυχιατρικά ή νευρολογικά προβλήματα.

Πρόκειται για τη δυνατότητα μιας πολύ πιο κοντινής ματιάς στον ανθρώπινο εγκέφαλο που σύμφωνα με τους ερευνητές, θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της δομής του, θα χρησιμεύσει ως πολύτιμο εργαλείο στις νευροεπιστήμες, θα διευκολύνει τις επεμβάσεις στον εγκέφαλο και θα δώσει μια νέα ώθηση στην έρευνα του εγκεφάλου.