Η ατμοσφαιρική ρύπανση κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές. Πόσες είναι αυτές; Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα υπολόγισαν ότι περίπου 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι παθαίνουν κάθε χρόνο στον κόσμο εξαιτίας των αιωρούμενων σωματιδίων, τα οποία διεισδύουν στους πνεύμονες και προκαλούν καρκίνο και αναπνευστικά προβλήματα.

Επίσης, στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Environmental Research Letters», οι ειδικοί αναφέρουν ότι περίπου 470 χιλιάδες θάνατοι ετησίως οφείλονται στην αύξηση των επιπέδων του όζοντος.

«Οι εκτιμήσεις μας κατατάσσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση ανάμεσα στους πιο σημαντικούς κινδύνους για την υγεία», λέει ο Jason West, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. «Μάλιστα, πολλοί από τους θανάτους αυτούς αναμένεται να σημειωθούν στην Ανατολική και Νότια Ασία, όπου ο πληθυσμός είναι μεγάλος και τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης υψηλά».

Τέλος, σημειώνουν οι ειδικοί ότι αν και οι κλιματικές αλλαγές μπορεί να χειροτερέψουν τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ωστόσο δε φαίνεται να αυξάνουν σημαντικά τα ποσοστά θανάτων.