Η ολιστική προσέγγιση όσον αφορά τη θεραπεία του χρόνιου πόνου φαίνεται να μειώνει σημαντικά την έντασή του και παράλληλα να βελτιώνει τη διάθεση και την ποιότητα ζωής των ασθενών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BioMed Central Complementary and Alternative Medicine.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν μείωση της έντασης του πόνου πάνω από 20% και πτώση 30% στα επεισόδια εμφάνισής του κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων μετά από 24 εβδομάδες εφαρμογής της θεραπευτικής προσέγγισης. Επιπλέον, σημαντικές βελτιώσεις παρατήρησαν στη διάθεση, τα επίπεδα άγχους, την ποιότητα ζωής, την κόπωση, τον ύπνο και την ευεξία.

«Ο χρόνιος πόνος δύσκολα αντιμετωπίζεται», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Donald Abrams από το Κέντρο Ολιστικής Ιατρικής San Francisco Osher του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. «Αν και υπάρχουν κάποιες εξελίξεις στο θεραπευτικό τομέα, πολλοί ασθενείς αναπτύσσουν ανοχή στις συμβατικές θεραπείες ή υποφέρουν από παρενέργειες των ευρέως συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ενθαρρυντικά, καθώς ο χρόνιος πόνος είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο ασθενείς επισκέπτονται κλινικές ολιστικής ιατρικής».

Όπως, μάλιστα, απαιτεί και η φιλοσοφία της ολιστικής ιατρικής, η φροντίδα κάθε ασθενή ήταν εξατομικευμένη, προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές τους και δεν υπήρχε προ-καθορισμένη κλινική παρέμβαση για τους συμμετέχοντες στη μελέτη. Αντίθετα, για κάθε ασθενή σχεδιάστηκε μια ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση, που περιλάμβανε μεταξύ άλλων ολιστικούς γιατρούς, βελονιστές, ειδικούς στο διαλογισμό και τη γιόγκα, θεραπευτές μασάζ, χειροπρακτικούς, φυσιοθεραπευτές, διαιτολόγος, διατροφολόγους, ψυχολόγους.