Για τις περισσότερες γυναίκες, οι απαιτήσεις της εγκυμοσύνης από το καρδιαγγειακό και το μεταβολικό σύστημα είναι από τις υψηλότερες που μπορεί να αντιμετωπίσει το ανθρώπινο σώμα.

Αυτός είναι και ο λόγος που ειδικοί από την «Society for Maternal-Fetal Medicine» δημοσιεύουν εργασία σύμφωνα με την οποία η πορεία της εγκυμοσύνης μπορεί να μας δώσει πληροφορίες σχετικά με μελλοντικά προβλήματα υγείας, που οι γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίσουν.

Τα στοιχεία αυτά μπορεί να αποδειχτούν ιδιαίτερα χρήσιμα για την έγκαιρη διάγνωση και φυσικά την πρόληψη χρόνιων ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης και το εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το 2005, σχεδόν 1 στους 2 ενήλικες είχε τουλάχιστον μια χρόνια ασθένεια και 7 από τους 10 θανάτους ετησίως οφείλονταν σε χρόνιες παθήσεις.

«Η εγκυμοσύνη είναι ουσιαστικά ένα τεστ αντοχής για την καρδιά», εξηγεί ο Graeme N. Smith, καθηγητής Μαιευτικής, Γυναικολογίας, Βιοϊατρικής και Μοριακών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Queen και ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης και συμπληρώνει ότι «οι συνήθεις επιπλοκές της εγκυμοσύνης, όπως η προεκλαμψία, ο διαβήτη κύησης, η αποκόλληση του πλακούντα, ο πρόωρος τοκετός είναι ίσως οι πρώτοι κλινικά αναγνωρίσιμοι δείκτες για την αύξηση του κινδύνου πρόωρης καρδιαγγειακής νόσου στις γυναίκες».