Ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Exeter με επικεφαλής την ελληνίδα Ηλιάνα Λουρίδα ερευνήτρια του NIHR PenCLAHRC (National Institute for Health Research Collaboration for Leadership in Applied Health Research and Care in the South West Peninsula) διεξήγαγε την πρώτη συστηματική επισκόπηση 24 ερευνών σχετικών με την επίδραση της μεσογειακής διατροφής στην εγκεφαλική λειτουργία και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μεσογειακό μενού μειώνει τον κίνδυνο άνοιας. Ωστόσο παραμένει ακόμη ασαφές αν προφυλάσσει και από την ήπια έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.Σύμφωνα με την κ. Λουρίδα «το φαγητό της μεσογειακής διατροφής είναι νόστιμο και θρεπτικό και η συστηματική μας επισκόπηση δείχνει ότι μπορεί να προφυλάξει τον εγκέφαλο που γερνάει μειώνοντας τον κίνδυνο της άνοιας.»Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Epidemiology.