Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια Sheffield και Sussex στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Πανεπιστήμιο Monash στην Αυστραλία, που προειδοποιούν ότι η ανταλλαγή γενετικού υλικού μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, διότι υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ του μιτοχονδριακού και του πυρηνικού DNA. «Δεν έχουμε την πρόθεση να μπλοκάρουμε την τεχνική. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να βρεθεί μια θεραπεία για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και γι’ αυτό επισημαίνουμε 1-2 σημεία που πρέπει να εξεταστούν», δήλωσε ο δρ Klaus Reinhardt από το Πανεπιστήμιο του Sheffield.
Καθησυχαστική, πάντως, εμφανίζεται η Βρετανική Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας (HFEA): «Από τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα στα χέρια μας δεν προκύπτει λόγος ανησυχίας. Όπως σε κάθε τομέα της ιατρικής, η μετάβαση από την έρευνα στην κλινική πρακτική ενέχει κάποιο βαθμό αβεβαιότητας».
Η πρωτοποριακή αυτή τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, με την οποία γίνεται ανταλλαγή γενετικού υλικού μεταξύ των χρησιμοποιούμενων ωαρίων, σχεδιάστηκε με σκοπό να εξαλείψει τις σοβαρές κληρονομικές μιτοχονδριακές νόσους, οι οποίες είναι δυνατό να προκαλέσουν καρδιακή και ηπατική ανεπάρκεια, τύφλωση, διαβήτη και μια σειρά άλλα προβλήματα.
Τα μιτοχόνδρια είναι κύτταρα, που έχουν ως στόχο την παραγωγή ενέργειας και τα οποία κληροδοτούνται από τη μητέρα στο παιδί. Ο ρόλος της τεχνικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με τρεις γονείς είναι να αντικαταστήσει τα ελαττωματικά μιτοχόνδρια με άλλα λειτουργικά από υγιή δότρια, χωρίς το έμβρυο να στερείται τις γενετικές πληροφορίες του πατέρα και της μητέρας του.Οι επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο, χώρα που πρωτοπορεί στην έρευνα της συγκεκριμένης μεθόδου, θεωρούν ότι φέτος θα επιτραπεί η γέννηση μωρών με DNA από τρεις γονείς και υπολογίζουν ότι σε δύο χρόνια η μέθοδος θα μπορεί να εφαρμοστεί.