Πώς να σκαρφιστείς να βάλεις τα λαχανικά στη ζωή ενός παιδιού; Έτσι ξεκίνησε η αναζήτησή μου πριν από μερικές ημέρες. Και μετά επεκτάθηκε: «Γιατί στη ζωή ενός ενήλικα, τόσο εύκολο είναι;» Τα παιδιά με λίγη φαντασία και περνώντας λίγο χρόνο μαζί τους πείθονται εύκολα. Εμείς, όμως, με τον ελάχιστο χρόνο στην κουζίνα και τις άπλετες ώρες μπροστά σε έναν υπολογιστή, πώς μπορούμε να βάλουμε τα λαχανικά στη διατροφή μας χωρίς να περάσει από το νου μας η ιδέα του πρέπει, που θα μας οδηγήσει στην τηλεφωνική παραγγελία; Και τότε ήταν που «έπεσα» στην κυριολεξία πάνω σε αυτό το post:

«Ισπανικές ιδέες για να βάλετε τα φρούτα και τα λαχανικά στη ζωή σας!»

Παρατηρώντας τη μελιτζανοσαλάτα στα δεξιά της φωτογραφίας αναρωτιέται κανείς «Ισπανικές γιατί;» Τόσο η μελιτζανοσαλάτα, όσο και πολλές άλλες εκπληκτικές εκδοχές της μελιτζάνας, αποτελούν χαρακτηριστικές γεύσεις και της δικής μας παράδοσης! Και ιδού η ιδέα! Βραδινά με μεσογειακότατες εκδοχές λαχανικών και λίγες θερμίδες. Αρκεί να έχετε κάποια λαχανικά στην κουζίνα, μια τοστιέρα ή τον φούρνο αναμμένο και λογής λογής αρτύματα, από το ταπεινό ψωμί ως το διάσημο Κρητικό παξιμάδι. Ξεκινάμε;

Αντί για το κλασσικό βραδινό τοστ, λοιπόν, με γαλοπούλα, τυρί μειωμένων λιπαρών και μερικά κομμάτια ντομάτας, το βραδινό μπορεί να εξελιχθεί σε πανδαισία γεύσεων όταν σε αυτό προστεθούν τα ταπεινά λαχανικά:

Τοστ με μελιτζανοσαλατά και τυρί μειωμένων λιπαρών. Αλείφετε τις 2 εσωτερικές φέτες του τοστ με 2 κουταλιές μελιτζανοσαλάτα έκαστη, την οποία έχετε παρασκευάσει εσείς με βραστές μελιτζάνες, λίγο ελαιόλαδο (2-3 κουταλιές ελαιόλαδο σε ποσότητα που αναλογεί σε ένα πιάτο σούπας), μαϊντανό, ξύδι και σκόρδο. Προσθέτετε 1-2 φέτες τυρί μειωμένων λιπαρών ή 60 γρ. λευκό τυρί μειωμένων λιπαρών που το έχετε τρίψει με τα χέρια και το απολαμβάνετε κλειστό ή ανοιχτό. Χρόνος προετοιμασίας; Το βράσιμο ή ψήσιμο της μελιτζάνας που δεν απαιτεί από εσάς να είστε συνέχεια πάνω από το μάτι της κουζίνας!

Αντίστοιχα, μπορείτε να ψήσετε στο γκριλ, σε αντικολλητικό ταψί ή την τοστιέρα πιπεριές φλωρίνης. Προσθέτετε λίγο ξύδι και σκόρδο και ελάχιστο ελαιόλαδο, είτε στο ταψί, είτε μόλις τις βγάλετε από τη φωτιά και τις καθαρίσετε. Στη συνέχεια κόβετε 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης πάχος ενός δαχτύλου, προσθέτετε πάνω τις πιπεριές και πασπαλίζετε με 2 κοφτές κουταλιές της σούπας μυζήθρα με μειωμένα λιπαρά την κάθε μία.

Στην ίδια λογική μπορείτε να παρασκευάσετε μπρουσκέτες με μελιτζάνες και γιαούρτι. Κόβετε μία ή δύο μελιτζάνες σε φέτες και τις ψήνετε σε αντικολλητικό ταψί με μυρωδικά, όπως ο βασιλικός ή ο δυόσμος, ντομάτα, λίγο ξύδι και νερό. Παράλληλα, στο φούρνο μπορείτε να ζεστάνετε και 2 φέτες ψωμί. Σερβίρετε τις μελιτζάνες πάνω στο ψωμί σας, προσθέτετε από πάνω 2 κουταλιές γιαούρτι με 2% λιπαρά και λίγο πάπρικα γλυκιά.

Καγιανά στο ντάκο… Σε αντικολλητικό τηγάνι, παρασκευάζετε καγιανά με 1 κουταλάκι ελαιόλαδο, 2 ντομάτες, πιπεριές, κρεμμύδι και μόλις αρχίζουν να μαλακώνουν τα υλικά πρόσθετε 1 αυγό χτυπημένο. Ενώνεται τα υλικά και μόλις το αυγό ψηθεί μέσα στο μίγμα των υλικών και ενώ το μίγμα έχει ακόμη αρκετά υγρά/ ζουμί, το προσθέτετε πάνω σε κριθαρένιο παξιμάδι που έχετε βρέξει λίγο. Πασπαλίζετε με 2 κουταλιές μυζήθρα μειωμένων λιπαρών ή σερβίρετε με 2 κουταλιές κατίκι ή τυρί cottage.