Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι το μπρόκολο χάνει την αξιοσημείωτη αντικαρκινική του δράση, όταν το βράζουμε ή το μαγειρεύουμε στο φούρνο μικροκυμάτων. Για το λόγο αυτό οι ειδικοί συστήνουν να το μαγειρεύουμε στον ατμό για 3-4 λεπτά, έως ότου δηλαδή το πράσινο χρώμα του γίνει ζωηρό.Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο λανθασμένος τρόπος μαγειρέματος καταστρέφει το ένζυμο μυροσινάση, που είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό της φυτικής ένωσης της σουλφοραφάνης, μιας από τις κυριότερες αντικαρκινικές ουσίες του μπρόκολου. Ακόμη και ένα λεπτό βρασίματος ή μαγειρέματος στο φούρνο μικροκυμάτων είναι αρκετό για να καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος αυτού του πολύτιμου ενζύμου.«Μέχρι τώρα η επεξεργασία τροφίμων είχε την τάση να επικεντρώνεται στη βελτίωση της γεύσης και της μικροβιολογικής ασφάλειας. Πλέον ο στόχος μας είναι να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω. Η επεξεργασία μπορεί να εξασφαλίσει ότι οι ενώσεις που προστατεύουν από τον καρκίνο φτάνουν στο πεπτικό σύστημα σε μια μορφή που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα μας», τόνισε η δρ Elizabeth Jeffery, μέλος της ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Illinois.Η δρ Jeffery, πάντως, ανακάλυψε και κάτι πολύ σπουδαίο. Ακόμη και στην περίπτωση του βρασμού ή του μαγειρέματος στο φούρνο μικροκυμάτων, η ένωση της σουλφοραφάνης μπορεί να αποκατασταθεί, αρκεί το μπρόκολο να καταναλωθεί με άλλες ωμές τροφές, που περιέχουν μυροσινάση. Τέτοιες τροφές είναι η μουστάρδα, το ραπανάκι, η ρόκα, καθώς και τα σταυρανθή λαχανικά (π.χ. λάχανο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών).Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο Ετήσιο Συνέδριο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον καρκίνο.