Όσο περισσότερους φίλους έχει κανείς, τόσο μεγαλύτερος και καλύτερα «καλωδιωμένος» είναι ο εγκέφαλός του, δηλώνουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 18 γυναίκες και άνδρες, οι οποίοι ρωτήθηκαν με πόσους φίλους συναντήθηκαν ή επικοινώνησαν μέσω τηλεφώνου ή email τον τελευταίο μήνα. Ο μέσος όρος ήταν τα 20 άτομα, αλλά υπήρχαν άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με περισσότερα από 40 άτομα, ενώ άλλοι περιορίστηκαν στα 10.

Βάση και προηγούμενης μελέτης σε πιθήκους με παρόμοια ευρήματα, οι ερευνητές θεωρούν ότι τα κοινωνικά άτομα δεν γεννιούνται με μεγαλύτερο και καλύτερα «δικτυωμένο» εγκέφαλο, αλλά ότι όσοι έχουν ευρύ δίκτυο φίλων χρησιμοποιούν συχνότερα συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες και αναπτύσσονται περισσότερο.

Σύμφωνα πάντως με τους ερευνητές, τα κοινωνικά άτομα δεν χρησιμοποιούν άλλα τμήματα του εγκεφάλου τους, με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μαθαίνοντας περισσότερα σχετικά με το πώς αντιδρά ο εγκέφαλος σε κοινωνικές περιστάσεις, θα μπορούσαμε να έχουμε στο μέλλον νέες θεραπείες για τον αυτισμό, τη σχιζοφρένεια και άλλες καταστάσεων, στις οποίες οι άνθρωποι «παλεύουν» να αλληλεπιδράσουν με τους γύρω τους.