Η έρευνα διεξήχθη από τους ειδικούς των Πανεπιστημίων της Καλιφόρνια και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Duke των ΗΠΑ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Nanchang της Κίνας είναι η πρώτη που τεκμηριώνει έναν αυξημένο κίνδυνο γλαυκώματος σε γυναίκες που λαμβάβουν αντισυλληπτικά χάπια για περισσότερο από τρία χρόνια.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από τη μελέτη NHANES για την περίοδο 2005-2008. Συνολικά 3.406 γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών οι οποίες συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο της έρευνας σχετικά με την οφθαλμολογική και γυναικολογική τους κατάσταση και υποβλήθηκαν σε οφθαλμολογικό έλεγχο.

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που λάμβαναν αντισυλληπτικά, οποιουδήποτε είδους, για περισσότερο από τρία χρόνια είχαν 2,05 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι είχαν διαγνωστεί με γλαύκωμα, μια σοβαρή οφθαλμολογική πάθηση που μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της όρασης.

Αν και η έρευνα δεν αναφέρεται σε μια άμεση σχέση αιτίου – αποτελέσματος όσον αφορά τη λήψη αντισυλληπτικών και την εκδήλωση γλαυκώματος εντούτοις σύμφωνα με τα δεδομένα φαίνεται ότι η μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών μπορεί να αποτελέσει πιθανό παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση γλαυκώματος.