Την εορταστική περίοδο οι άνθρωποι παίρνουν κατά μέσο όρο ένα επιπλέον κιλό και οι περισσότεροι δεν καταφέρνουν να το χάσουν, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Αυτό σημαίνει ότι σε μια χρονική διάρκεια δέκα ετών ο μέσος ενήλικας μπορεί να παχύνει κατά περίπου δέκα κιλά.

Μάλιστα οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς σε σύγκριση με τις γυναίκες στην πρόσληψη βάρους σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας που διεξήγαγαν τη σχετική έρευνα.

Οι ερευνητές μελέτησαν 48 άνδρες και 100 γυναίκες 18-65 ετών. Οι μισοί συμμετέχοντες γυμνάζονταν ενώ οι άλλοι μισοί παραδέχθηκαν ότι έκαναν καθιστική ζωή.

Στην περίοδο των εορτών (οι αμερικανοί ήδη εόρτασαν τη γιορτή των ευχαριστιών – thanksgiving) οι εθελοντές πάχυναν κατά ένα κιλό κατά μέσο όρο. Περισσότερο βάρος πήραν όσοι ήταν ήδη πιο παχουλοί στην αρχή της έρευνας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο βαθμός της άσκησης που έκαναν οι συμμετέχοντες δεν επηρέασε το βάρος που πήραν.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια δρ Jamie Cooper ο πιθανός λόγος που όσοι ασκούνταν δεν είχαν κάποιο όφελος όσον αφορά το βάρος που πήραν, είναι ότι οι άνθρωποι τελικά προσλάμβαναν περισσότερες θερμίδες με την διατροφή από όσες έκαιγαν με την άσκηση.

Η ερευνήτρια επισήμανε ότι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να αποφύγουμε τα κιλά των εορτών είναι να είμαστε εγκρατείς κατά την εορταστική περίοδο.