Όλοι πλέον γνωρίζουμε, χάρη στις έρευνες των τελευταίων ετών, ότι όσοι καταναλώνουν αλκοόλ έχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου και καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία σε σύγκριση με εκείνους που δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ.

Τώρα μια νέα έρευνα από το Τμήμα Υγείας και Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Όρεγκον προσθέτει μια ενδιαφέρουσα πτυχή σε ότι αφορά τις δράσεις του αλκοόλ: η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να ενισχύσει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος και να το βοηθήσει να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Vaccine και θεωρείται ότι ανοίγει ένα νέο παράθυρο στην επιστημονική κατανόηση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και στους τρόπους βελτίωσης την ανταπόκρισης του οργανισμού σε εμβόλια και λοιμώξεις.

Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με πιθήκους (μακάκους) που έχουν παρόμοιο ανοσοποιητικό με το δικό μας. Αφού εμβολίασαν τα ζώα με το εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς τα χώρισαν σε δυο ομάδες. Τα πειραματόζωα της πρώτης ομάδας είχαν πρόσβαση σε αιθυλική αλκοόλη, ενώ εκείνα της δεύτερης σε ζαχαρόνερο. Όλα τα ζώα είχαν πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Όπως και οι άνθρωποι τα πειραματόζωα με πρόσβαση στο αλκοόλ είχαν διαφορετικές συμπεριφορές κατανάλωσης όσον αφορά την ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ. Με βάση την ποσότητα κατανάλωσης οι ερευνητές τα κατέταξαν σε δύο ομάδες: μέτριας και μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλης.

Το ενδιαφέρον εύρημα των ειδικών είναι ότι τα πειραματόζωα με μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είχαν καλύτερη ανταπόκριση στο εμβόλιο (περισσότερα αντισώματα) συγκριτικά με εκείνα που έπιναν το ζαχαρόνερο. Όσο για εκείνα που έπιναν πολύ αλκοόλ η άμυνά τους επιδεινώθηκε συγκριτικά με εκείνα που έπιναν το ζαχαρόνερο.

Επομένως, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ – π.χ., ένα ποτήρι κρασί με το φαγητό την ημέρα – φαίνεται ότι όχι μόνο βελτιώνει συνολικά την υγεία και την καρδιαγγειακή λειτουργία, αλλά τονώνει και την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Διαβάστε ακόμη
Αλκοόλ: Μυστικά & ψέματα

Αλκοόλ με μέτρο για έξυπνα μωρά