Η βιταμίνη C χορηγώντας την με ένεση, θα μπορούσε να είναι μία ασφαλής, αποτελεσματική και χαμηλού κόστους θεραπεία για διάφορους τύπους καρκίνου όπως αυτός των ωοθηκών γράφουν Αμερικανοί επιστήμονες στο επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicine. Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη για μεγάλης κλίμακας έρευνες, που θα χρηματοδοτηθούν από την κυβέρνηση, καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα χρηματοδοτούσαν τέτοια έρευνα, αφού οι βιταμίνες δεν μπορούν να πατενταριστούν, οπότε και να έχουν κέρδος από αυτές.

Αυτό που επίσης, είναι σημαντικό να σημειώσουμε είναι ότι οι βιταμίνες έχουν εδώ και χρόνια χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική θεραπεία για τον καρκίνο.

Τη δεκαετία του ’70 ο χημικός Linus Pauling είχε αναφέρει ότι η βιταμίνη C όταν τη δίνουμε ενδοφλέβια είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία του καρκίνου. Παρ’ όλα αυτά έρευνες που έγιναν με βιταμίνη C χορηγούμενη από το στόμα δεν επιβεβαίωσαν αυτά τα ευρήματα και οι έρευνες εγκαταλείφθηκαν. Ίσως επειδή – όπως είναι γνωστό – η βιταμίνη C αποβάλλεται πολύ γρήγορα από το σώμα όταν λαμβάνεται από το στόμα.

Παρ’ όλα αυτά επιστήμονες από το Κάνσας εξηγούν ότι όταν η βιταμίνη C χορηγείται σε ενέσιμη μορφή καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να βλάπτει τα υγιή.

Οι ερευνητές χορήγησαν βιταμίνη C σε καρκινικά κύτταρα από ανθρώπινη ωοθήκη στο εργαστήριο σε ποντίκια και σε γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών. Βρήκαν ότι τα καρκινικά κύτταρα ήταν ευαίσθητα στη θεραπεία με τη βιταμίνη C ενώ τα υγιή – φυσιολογικά κύτταρα δεν επηρεάστηκαν.

Η βιταμίνη C συνδυάστηκε με την κλασική χημειοθεραπεία και μείωσε την ανάπτυξη των όγκων στα ποντίκια. Εν τω μεταξύ μία μικρή ομάδα ασθενών ανέφεραν μειωμένες παρενέργειες από τη χημειοθεραπεία για όσο χρόνο έπαιρναν και βιταμίνη C.