Οι κόνιδες – τα αυγά από τις ψείρες – είναι πολύ δύσκολο, όπως γνωρίζουμε, να απομακρυνθούν από το κεφάλι. Οι θηλυκές ψείρες γεννούν τα αυγά – τις κόνιδες – κατευθείαν πάνω στις τρίχες και τα “κολλάνε” με μία ουσία, που μοιάζει με κόλλα και τα κάνει πολύ δύσκολο να αποκολληθούν. Μάλιστα αρκετές φορές, τα αυγά είναι τόσο καλά κολλημένα που παραμένουν εκεί ακόμα και αφού έχουν χρησιμοποιηθεί τα διάφορα αντιφθειρικά φάρμακα.
Σύμφωνα με νέα έρευνα που μόλις δημοσιεύτηκε στην επιστημονική εφημερίδα “Journal of Medical Entomology” τα συνηθισμένα μαλακτικά φαίνεται ότι είναι το ίδιο αποτελεσματικά με τα σαμπουάν που πωλούνται ως αντιφθειρικά.
Επιστήμονες από το Βέλγιο συγκέντρωσαν 605 τρίχες από 6 διαφορετικά παιδιά. Η κάθε τρίχα είχε μία κόνιδα κολλημένη επάνω της. Προσπάθησαν να αφαιρέσουν τις κόνιδες και υπολόγισαν το πόση δύναμη και προσπάθεια χρειαζόταν για να το καταφέρουν. Όσες δεν είχαν υποστεί καμία “θεραπεία” ήταν οι πιο δύσκολες να αφαιρεθούν. Οι κόνιδες σε τρίχες που είχαν μουλιάσει σε απιονισμένο νερό έφευγαν πιο εύκολα, όπως και όσες βρίσκονταν σε τρίχες που είχαν πλυθεί με μαλακτικό ή και με ειδικά αντιφθειρικά προϊόντα.
Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες δεν βρήκαν καμία ιδιαίτερη διαφορά όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα ανάμεσα στα κοινά μαλακτικά και στα ειδικά αντιφθειρικά προϊόντα.
Αυτό που υποψιάζονται είναι ότι τόσο το απιονισμένο νερό όσο και το μαλακτικό λειτουργούν ως λιπαντικά που βοηθούν στο να γλιστρούν και να ξεκολλάνε ευκολότερα οι κόνιδες.