«Εκτιμάται ότι το 10% των εισαγωγών στα νοσοκομεία οφείλεται κατά ένα μέρος σε λάθη όσον αφορά τον τρόπο λήψης των φαρμάκων», δηλώνει ο Sultan Dajani από την Βασιλική Φαρμακευτική Εταιρία της Μεγάλης Βρετανίας και συμπληρώνει: «Εάν παίρναμε τα φάρμακα σωστά θα γλιτώναμε τους εαυτούς μας, αλλά και το εθνικό σύστημα υγείας από πολλά προβλήματα.». Σύμφωνα με την έρευνα των Lloyds Pharmacy το 46% όσων λαμβάνουν φάρμακα δεν τα παίρνουν σωστά.

Ποια είναι, λοιπόν, ορισμένα κοινά λάθη που κάνουμε κατά τη λήψη φαρμάκων και φαρμακευτικών σκευασμάτων τα οποία πρέπει να προσέχουμε; Με βάση τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα και τις παρατηρήσεις των ειδικών είναι τα ακόλουθα:

πάμε τα χάπια και τα καταπίνουμε, ενώ κανονικά πρέπει να τα καταπιούμε και να τα αφήσουμε να διαλυθούν στο στομάχι. Διαλύοντάς τα στο κουτάλι κινδυνεύουμε να πάρουμε υψηλότερη δόση προειδοποιούν οι ειδικοί.

*Φοράμε ένα δερματικό επίθεμα και μετά πλένουμε ή βρέχουμε το χέρι μας ή κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο. Έτσι μειώνεται ή αλλάζει η δράση του επιθέματος.

*Παίρνουμε παυσίπονα πριν την άσκηση με αποτέλεσμα να καμουφλάρεται ο πόνος και να αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμού.

*Παίρνουμε παυσίπονα για ένα συνάχι με αποτέλεσμα να παρατείνεται η διάρκεια της ίωσης, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.

*Κάνουμε επάλειψη με στεροειδείς κρέμες σε τραυματισμένο δέρμα κάτι το οποίο, σύμφωνα με τον δρ. Dajani, καθιστά την περιοχή ευάλωτη σε λοιμώξεις.

*Υπερβαίνουμε την επιτρεπόμενη δόση της παρακεταμόλης, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για το ήπαρ.