Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε ότι η λογική της υιοθέτησης μιας διατροφής εξαιρετικά χαμηλής σε θερμίδες συνδέεται με μακροζωία, βάση πειραμάτων που έγιναν σε σκουλίκια και ποντίκια. Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications», όμως, βρήκε ότι το ίδιο ακριβώς ισχύει και στην περίπτωση των θηλαστικών.

Οι αμερικανοί επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα ανακάλυψαν ότι η ολιγοθερμιδική δίαιτα αύξησε την χρόνο ζωής σε μια ομάδα πιθήκων που μελετήθηκε για δεκαετίες. Η επικεφαλής της έρευνας, δρ. Rozalyn Anderson, από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, τόνισε ότι ο περιορισμός των θερμίδων αποτελεί επιστημονικό εργαλείο και όχι μια δια βίου σύσταση προς τον κόσμο. «Η λογική είναι να σκάψουμε βαθιά στη βιολογία της γήρανσης και να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τη βάση του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης ασθενειών με την πάροδο της ηλικίας», εξηγεί η δρ. Anderson.

Αυτήν την περίοδο, αμερικανοί επιστήμονες μελετούν το κατά πόσον οι υγιείς άνθρωποι μπορούν να ζήσουν περισσότερο καταναλώνοντας λιγότερο φαγητό. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα μείωσαν τις θερμίδες που προσλάμβαναν κατά 25% και η δίαιτά τους ήταν βασισμένη στα λαχανικά, τα φρούτα (κυρίως μήλα) και τις σούπες.

Η δρ. Emma Williams, από το Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής, τονίζει ότι απαιτείται προσοχή μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των μελετών σε ανθρώπους.