Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ υποστηρίζει ότι τα λέιζερ θα μπορούσαν μελλοντικά να χρησιμοποιηθούν για την αναγέννηση κατεστραμμένων τμημάτων στα δόντια. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε μια μέρα να βρει εφαρμογή στο κομμάτι των ενδοδοντικών θεραπειών και συγκεκριμένα στο τομέα της πρόληψης, δήλωσε ο δρ. Praveen Arany υπεύθυνος της συγκεκριμένης έρευνας.
Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν ένα τρυπάνι για να αφαιρέσουν μέρος του δοντιού σε ποντίκια και αρουραίους και στη συνέχεια εφάρμοσαν μια δέσμη λέιζερ, η οποία ενεργοποίησε σειρά αλλαγών που οδήγησαν στο σχηματισμό νέας οδοντίνης (το στρώμα κάτω από την αδαμαντίνη).
Τα αποτελέσματα των πειραμάτων, που δημοσιεύονται στο περιοδικό «Science Translational Medicine», έδειξαν ότι ενεργοποιήθηκαν τα βλαστικά κύτταρα στον οδοντικό πολφό (μαλακός ιστός που βρίσκεται στο εσωτερικό της οδοντίνης). Μάλιστα, μία θεραπεία με λέιζερ στο κατεστραμμένο δόντι ήταν αρκετή για να παραχθεί ένα μερικό στρώμα οδοντίνης μέσα σε 12 εβδομάδες, όχι όμως και ένα νέο στρώμα αδαμαντίνης, που προστατεύει τα δόντια από την φθορά. Επίσης, μπορεί το αποτέλεσμα να μην ήταν άψογο, ωστόσο οι ερευνητές θεωρούν ότι η διαδικασία θα είναι ευκολότερο να επιτευχθεί σε ανθρώπινα δόντια, που είναι μεγαλύτερα, και μέσω της βελτίωσης της τεχνολογίας λέιζερ.
Αν και πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη, ωστόσο η πρακτική εφαρμογή της στα ιατρεία των οδοντιάτρων απέχει ακόμα αρκετά, ξεκαθαρίζουν οι επιστήμονες.