Έχετε ποτέ σκεφτεί από τι είναι φτιαγμένα αυτά τα λευκά ποτηράκια από φελιζόλ μέσα στα οποία βάζετε το ζεστό καφέ σας; Τα ποτηράκια διογκωμένης πολυστερίνης, που σας συντροφεύουν κάθε πρωί, μεταφέροντας το αγαπημένο σας ρόφημα, είναι φτιαγμένα από την ουσία στυρένιο, η οποία ανήκει στην οικογένεια των αρωματικών υδρογονάνθρακων, και  χρησιμοποιείται ευρέως για την κατασκευή πλαστικών.Δυστυχώς, η ουσία αυτή μπορεί να συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου, προειδοποιεί ομάδα 10 επιστημόνων από τα πεδία της χημείας, της τοξικολογίας και της ιατρικής. Πιο συγκεκριμένα, το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το στυρένιο μπορεί να καταταχθεί στις πιθανώς καρκινογόνες για τον άνθρωπο ουσίες.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο δρ. Jane Henney, πρόεδρος της παραπάνω επιστημονικής επιτροπής, «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα συμπεράσματα αυτά αποτελούν μια εκτίμηση κινδύνου. Το συμπέρασμα της επιτροπής δείχνει ότι υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία, που υποστηρίζουν ότι το στυρένιο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, αλλά αυτό δεν αποκλείει να υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις, όπως η τύχη και η εμπλοκή άλλων παραγόντων που είναι δύσκολο να τους ξεχωρίσουμε».

Το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών είναι μέλος των Εθνικών Ακαδημιών των ΗΠΑ, όπου περιλαμβάνονται το Ινστιτούτο Ιατρικής, η Εθνική Ακαδημία Επιστημόνων και η Εθνική Ακαδημία Μηχανικών. 

Ακολουθήστε το στο Google News