Σε ποια μέρη συνήθως τρώτε Ή αγοράζετε φαγητό; Σκεφτείτε το λίγο. Δεν ξεπερνούν τα 4-5 και περιλαμβάνουν το σπίτι, κάποιο εστιατόριο ή καφέ, το σουπερμάρκετ και το γραφείο. Αυτά τα πέντε μέρη, που βρίσκονται σε ακτίνα το πολύ 8 χιλιομέτρων από το σπίτι μας, αξίζουν την προσοχή μας, γιατί σχετίζονται με τα 3/4 του φαγητού που καταναλώνουμε συνολικά. Εάν αλλάξουμε ή τροποποιήσουμε ό,τι συνήθως κάνουμε σε αυτά τα μέρη, τότε θα έχουμε θέσει σε λειτουργία με επιτυχία το σχέδιο «slim by design», χάρη στο οποίο θα βελτιώσουμε τη σχέση μας με το φαγητό και θα χάσουμε βάρος. Έτοιμοι για δράση;Με στόχο το αδυνάτισμαΟ συγγραφέας του βιβλίου «Slim by Design», δρ. Brian Wansink, θεωρείται κορυφαίος στον τομέα της έρευνας της ανθρώπινης διατροφικής συμπεριφοράς. Από την έδρα του -είναι καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Τροφίμων στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Cornell- έχει διεξαγάγει πλήθος ερευνών αναφορικά με τον τρόπο που επιλέγουμε φαγητό και τις συνθήκες του περιβάλλοντος που επηρεάζουν την ποιότητα και την ποσότητα όσων καταναλώνουμε. Για τον Brian Wansink η παραμικρή λεπτομέρεια παίζει ρόλο στο τι και πόσο θα φάμε, από το χρώμα του πιάτου μας και τον φωτισμό, μέχρι το μέγεθος του καροτσιού του σουπερμάρκετ και το αν έχουμε την πλάτη μας γυρισμένη στον μπουφέ. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, απόρροια εκατοντάδων ερευνών των τελευταίων χρόνων, ο διακεκριμένος καθηγητής και η ομάδα του μας βοηθούν να καταστρώσουμε σχέδια αδυνατίσματος ανάλογα με τον χώρο όπου βρισκόμαστε. Τα μυστικά των αδύνατων Σημασία δεν έχει μόνο τι κάνουν οι αδύνατοι άνθρωποι, αλλά και τι δεν κάνουν, επισημαίνει ο δρ. Wansink. Οι αδύνατοι άνθρωποι έχουν διαφορετική διατροφική συμπεριφορά σε πολλές περιστάσεις, συγκριτικά με τους παχουλούς. Συγκεκριμένα:* Μπορεί να απορροφηθούν από μια εργασία σε τέτοιο βαθμό, που ξεχνούν να φάνε.* Μασούν καλά το φαγητό τους και δεν τρώνε βιαστικά.* Αδιαφορούν τόσο πολύ για τα γλυκά, ώστε χρησιμοποιούν το μπολ για τα γλυκά στο γραφείο τους για να βάζουν συνδετήρες!* Πετούν το σακουλάκι με τα απομεινάρια τσιπς (και δεν τα τρώνε για να «μην πάνε χαμένα»). * Γεμίζουν παραπάνω από το μισό τους πιάτο με σαλάτες, αλλά όχι με ντρέσινγκ.* Βάζουν λίγα μπισκότα σε ένα μπολ και κάθονται στην τηλεόραση, αντί να πάρουν μπροστά τους το κουτί με τα μπισκότα.Στον μπουφέΤι κάνουν διαφορετικά οι αδύνατοι;Σε γεύμα με μπουφέ, οι αδύνατοι: * Κάθονται 4,8 μέτρα μακριά από τον μπουφέ.* Είναι πιο πιθανό να σερβιριστούν σε μικρό πιάτο.* Είναι 3 φορές πιο πιθανό να κάθονται με την πλάτη προς τον μπουφέ και όχι έτσι ώστε να τον κοιτούν. * Μασούν κάθε μπουκιά τους κατά μέσο όρο 15 φορές.+Συνήθως ελέγχουν πρώτα όλο τον μπουφέ και μετά παίρνουν πιάτο. Επίσης, διαλέγουν τι θα φάνε, γεμίζοντας το πιάτο τους ανάλογα με τις προτιμήσεις τους.Σε γεύμα με μπουφέ, οι παχουλοί: * Είναι 3 φορές πιο πιθανό να κάτσουν κοντά στον μπουφέ.* Συνήθως επιλέγουν κάθισμα που «βλέπει» τον μπουφέ, καθώς και την κίνηση όλων όσοι πάνε να σερβιριστούν για δεύτερη ή τρίτη φορά.* Κατά κανόνα σερβίρονται σε μεγάλο πιάτο. * Μασούν κάθε μπουκιά τους κατά μέσο όρο 12 φορές.+ Είναι 2 φορές πιο πιθανό σε σύγκριση με τους αδύνατους να πάρουν ένα πιάτο και να αρχίσουν να το γεμίζουν αδιακρίτως, αφήνοντας εκτός μόνο τα εδέσματα που δεν είναι του γούστου τους.Στο σουπερμάρκετΨωνίστε έξυπνα* Το 60% των προϊόντων που βάζετε στο καλάθι του σουπερμάρκετ είναι τοποθετημένα στα ράφια στο ύψος των ματιών σας.* Όσο περισσότερο μένετε σε έναν διάδρομο του σουπερμάρκετ τόσο περισσότερα θα βάλετε στο καρότσι. * Στους φαρδείς διαδρόμους ψωνίζετε περισσότερο, επειδή νιώθετε πιο άνετα (οι πιθανότητες να σας σκουντήσει κάποιος ενώ περνά είναι ελάχιστες).* Επιλέξτε καλάθι και όχι καρότσι, προκειμένου να ψωνίσετε λιγότερο. Εναλλακτικά, χωρίστε στη μέση το καρότσι. * Πηγαίνετε για ψώνια χορτάτοι. Εάν και πάλι φοβάστε ότι θα υποκύψετε σε ανθυγιεινές επιλογές, τότε να μασάτε τσίχλα ενώ ψωνίζετε.* Το ιδανικό είναι η διαδρομή σας να ξεκινάει από τα φρούτα και τα λαχανικά και το πέρασμά σας από τους διαδρόμους με σνακ, γλυκίσματα και μπισκότα -που συνήθως είναι αναγκαστικό για να φτάσετε στο ταμείο- να γίνεται γρήγορα!Η σημασία της θέσηςΣε ένα εστιατόριο το τι θα φάμε εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από το πού θα καθίσουμε (π.χ. κοντά στο παράθυρο, σε ψηλό ή χαμηλό τραπέζι κ.λπ.). Από τις έρευνες του καθηγητή Wansink προκύπτει:* Όσοι κάθονται σε ψηλά τραπέζια συνήθως προτιμούν τις σαλάτες και τα θαλασσινά.* Εκείνοι που κάθονται κοντά στο παράθυρο πίνουν λιγότερο αλκοόλ και τρώνε περισσότερη σαλάτα.* Όσοι επιλέγουν να κάτσουν σε τραπέζι κοντά σε τηλεόραση ή μπαρ πίνουν περισσότερο αλκοόλ και τρώνε τηγανητά.* Αυτοί που κάθονται σε χώρο που τους περιορίζει την ορατότητα (π.χ. σε καναπέ με ψηλή πλάτη), προτιμούν τα ψητά της ώρας και τα γλυκά.
Στην κουζίνα* Η τηλεόραση δεν έχει θέση στην κουζίνα! * Το μπολ με τα φρούτα είναι σε εμφανές σημείο και περιέχει τουλάχιστον 2 είδη φρούτων.* Τα τσιπς, τα γλυκά και τα μπισκότα είναι κρυμμένα στο ντουλάπι.* Τα δημητριακά φυλάσσονται στο ντουλάπι.* Η πιατοθήκη έχει πιάτα κανονικού μεγέθους και όχι υπερβολικά μεγάλα. Το ίδιο ισχύει και για τα ποτήρια.* Η τοστιέρα δεν είναι σε εμφανές σημείο. Αντιθέτως, το μπλέντερ είναι.* Το χρώμα της κουζίνας δεν είναι ούτε πολύ έντονο ούτε και πολύ σκοτεινό – τα γήινα χρώματα είναι μια ωραία επιλογή.Ψυγείο* Στο ψυγείο τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ορατά και στο ύψος των ματιών σας αν γίνεται.* Γλυκά και αλμυρά περισσεύματα είναι τυλιγμένα με αλουμινόχαρτο ή σε αδιαφανή πλαστικά σκεύη.Makeover στην κουζίναΓια να γίνει η κουζίνα ένας χώρος πιο φιλικός όσον αφορά τη σιλουέτα σας, το «κλειδί» είναι: Να γίνει λιγότερο άνετη, ούτως ώστε να μην περνάτε πολύ χρόνο εκεί. * Τα φαγητά και τα σνακ-πειρασμοί να μην είναι ορατά.* Τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά να είναι σε άμεση θέα, μιας και είναι 3 φορές πιο πιθανό να φάτε ό,τι δείτε πρώτο μπροστά σας σε σύγκριση με ό,τι δείτε πέμπτο.Πηγή: “Slim by Design, Μindless Eating Solutions for Everyday Life”, Brian Wansink, PhD, WM, William Morrow, An Imprint of HarperCollinsPublishers.