Πολλοί συχνά λανθασμένα συνάγουμε ότι το κλειδί για τον οργασμό βρίσκεται στο χέρι του καθενός μας ή στην ικανότητα, τα προσόντα και την προσπάθεια του συντρόφου μας.

Οι επιστήμονες όμως μας πληροφορούν ότι ο οργασμός εξαρτάται από την ανατομία μας και δεν μπορούμε να τον ελέγξουμε. Για τους άνδρες είναι σημαντικό να «επικοινωνούν» καλά το πέος, η σπονδυλική στήλη και ο εγκέφαλός τους, ενώ για τις γυναίκες πρόκειται για ανατομικό θέμα.

Μία ομάδα επιστημόνων από τη Mayo Clinic και την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα ανέλυσαν προηγούμενες μελέτες για να διερευνήσουν κατά πόσο οι γενετικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στον οργασμό.

Έτσι βρήκαν ότι το σημαντικότερο στοιχείο στον ανδρικό οργασμό είναι το νευρικό σύστημα καθώς χρειάζεται να γίνει η επεξεργασία της πληροφορίας στον εγκέφαλο και να περάσει μετά στο πέος για να γίνει η εκσπερμάτιση. Όσον αφορά στις γυναίκες παίζει ρόλο η στάση ώστε να διεγείρεται ο κόλπος και να συμμετέχει η κλειτορίδα και έτσι οι καλύτερες επιλογές είναι εκείνες όπου η γυναίκα βρίσκεται από πάνω ή το ζευγάρι κάνει σεξ στην κλασική (ιεραποστολική) στάση.