Οι πατάτες καταναλώνονται σε τεράστιες ποσότητες και σε πολλές μορφές παντού στον κόσμο. Αμερικανοί ερευνητές από τα Νοσοκομεία του Brigham και το Women’s Hospital αλλά και από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Harvard διερεύνησαν τη σχέση ανάμεσα στην συχνή κατανάλωση πατάτας, είτε βραστής είτε τηγανητής είτε ψητής είτε πουρέ και στον κίνδυνο αύξησης της υπέρτασης.

Παρακολούθησαν 187.000 άνδρες και γυναίκες από 3 μεγάλες αμερικανικές έρευνες για περισσότερα από 20 χρόνια. Αφού έλαβαν υπόψη τους κάθε άλλο παράγοντα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που τρώνε 4 ή περισσότερες μερίδες πατάτας, ψητής, βραστής ή σε μορφή πουρέ την εβδομάδα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση απ’ ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν λιγότερο από μία μερίδα πατάτες τον μήνα.

Όσον αφορά τις τηγανιτές πατάτες τότε τα ποσοστά υπέρτασης παρατηρήθηκε ότι αυξάνονται και στους άνδρες.

Αν και η έρευνα βασίστηκε στην επιδημιολογογική παρατήρηση του πληθυσμού, μια πιθανή εξήγηση που δίνουν οι ειδικοί είναι ότι οι πατάτες έχουν πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη με αποτέλεσμα να αυξάνουν πολύ και απότομα το σάκχαρο και μέσω αυτού του μηχανισμού ενδέχεται να επιβαρύνεται και η πίεση. Επομένως, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι αν αντικαταστήσουμε μία μερίδα πατάτες την ημέρα με κάποιο άλλο λαχανικό μειώνουμε τον κίνδυνο εκδήλωσης υπέρτασης.