Βλέπετε τον κόσμο στο γυμναστήριο να χαίρεται με αυτό που κάνει και τους γνωστούς σας να τρέχουν να προλάβουν την προπόνησή τους. Από την άλλη, εσείς αναρωτιέστε πώς γίνεται σε κάποιους να αρέσει αυτή η… ταλαιπωρία. Αλλάξτε τον τρόπο που βλέπετε την άσκηση υιοθετώντας τις συνήθειες εκείνων που τη λατρεύουν! 

Μυστικό #1 Δεν εστιάζουν στην εμφάνιση 
Όλοι θέλουν ένα καλοσχηματισμένο σώμα, αλλά αν εστιάσετε σε αυτό, χάνετε όλα τα άλλα οφέλη της άσκησης. Όπως έχουν δείξει έρευνες, η συστηματική φυσική δραστηριότητα επιδρά θετικά σε πολλούς τομείς της ζωής· για παράδειγμα, τονώνει τη διάθεση και την οξυδέρκεια, αποτελεί τρόπο εκτόνωσης, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, περιορίζει την απώλεια οστικής μάζας. Αν εσείς ενδιαφέρεστε μόνο για τα αποτελέσματα στους… κοιλιακούς σας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εγκαταλείψετε γρήγορα την προσπάθεια ή να το παρακάνετε και να εξαντληθείτε. Αντίθετα, αν εστιάσετε στα υπόλοιπα, οι αλλαγές στο σώμα σας θα έρθουν χωρίς να το καταλάβετε.

Μυστικό #2 Προτιμούν την παρέα 
Το να πηγαίνετε στην προπόνηση με κάποιον που γνωρίζετε ή μένετε κοντά είναι ο καλύτερος τρόπος για να μην τα παρατήσετε και να τηρήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα. Στην ουσία, ο ένας θα… παρασύρει τον άλλον και έτσι οι πιθανότητες να μην ασκηθείτε μειώνονται. Έρευνα σε 150 μέλη της κωπηλατικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έδειξε ότι εκείνα που προπονούνταν με άλλα μέλη-φίλους απελευθέρωναν μεγαλύτερα ποσοστά ενδορφινών σε αντίθεση με όσους έκαναν προπόνηση μόνοι τους.

Μυστικό #3 Πειραματίζονται 
Η ρουτίνα είναι κουραστική και δεν αποδίδει. Το να κάνετε 30΄ ποδήλατο κάθε μέρα και στην ίδια ένταση όχι μόνο θα σας κάνει να βαρεθείτε, αλλά από ένα σημείο και μετά δεν θα σας προσφέρει και πολλά, αφού το σώμα σας θα έχει προσαρμοστεί στο ερέθισμα που δέχεται. Ακολουθήστε, λοιπόν, τη λογική «mix & match» και στην άσκηση, αφού πέρα από τα όργανα και τα ομαδικά προγράμματα υπάρχουν πολλά ακόμη αθλήματα, πολεμικές τέχνες και χοροί που μπορείτε να δοκιμάσετε.

Μυστικό #4 Θέλει κόπο, όχι πόνο 
«Τα αγαθά κόποις κτώνται», λένε, αλλά άλλο ο κόπος και άλλο ο πόνος. Το να κουράζεστε και να πιάνεστε μετά από ένα πρόγραμμα γυμναστικής είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό. Ωστόσο, άλλο η εφήμερη αυτή κούραση και άλλο το να νιώθετε πόνο στις αρθρώσεις σας ή να μην αντέχετε στο τέλος της ημέρας. Ο πόνος δεν είναι κάτι φυσιολογικό και πρέπει να ακούτε το σώμα σας όταν πονά και να μην το εξωθείτε στα άκρα. Το να προσπαθείτε συνεχώς και να πονάτε μετατρέπει την άσκηση σε ένα είδος τιμωρίας, ενώ θα έπρεπε να είναι μια μορφή επιβράβευσης για το σώμα σας.

Μυστικό #5 Κάνουν διαλείμματα 
Η πολύ έντονη καθημερινή προπόνηση μπορεί να εξουθενώσει το σώμα και να καθυστερήσει την ανάκαμψή του. Μην ξεχνάτε να ξεκουράζεστε ορισμένες ημέρες ανάμεσα στις προπονήσεις και μην ασκείστε όταν ένας μυς πονάει, αλλά να περιμένετε να υποχωρήσει ο πόνος. Η υπερβολική τήρηση ενός προγράμματος γυμναστικής μπορεί να σας οδηγήσει σε σωματική εξάντληση. Τα διαλείμματα μεταξύ των προπονήσεων είναι σημαντικά, ώστε να επανέλθετε πιο δυναμικά στην επόμενη προπόνηση. 

Μυστικό #6 Τρώνε για να γυμνάζονται
Αντί να γυμνάζεστε για να γυρνάτε στο σπίτι και να… τρώτε, αλλάξτε οπτική και αντιμετωπίστε την τροφή ως το καύσιμο που σας δίνει τη δυνατότητα να αθλείστε. Κανείς δεν σας απαγορεύει να απολαύσετε ένα γλυκό ή ένα κομμάτι πίτσα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλό να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση. Επίσης, αποφύγετε το λάθος που κάνουν πολλοί, όταν ξεκινούν γυμναστική, να αφαιρούν από τη διατροφή τους υδατάνθρακες. Στη σωστή αναλογία, οι υδατάνθρακες είναι καύσιμο για τον οργανισμό που αθλείται και αν συνδυαστούν σωστά με την κατάλληλη ποσότητα πρωτεΐνης, αποτελούν ιδανικό γεύμα μετά την άσκηση. 

+1  Enjoy!
Κάντε αυτό που σας αρέσει και αυτό που είστε καλοί, όχι αυτό που προστάζουν η μόδα ή οι γύρω σας. Μόνο αν κάνετε αυτό που σας ευχαριστεί δεν θα τα παρατήσετε. Έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό «Medicine & Science in Sports and Exercise» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πόσο ικανοί είμαστε σε μια μορφή άσκησης και η αυτοπεποίθηση που νιώθουμε είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες στο να μη σταματήσουμε την άσκηση. 

Μην κοιτάτε τους άλλους!

Ξεχάστε τον τύπο που βγάζει selfies μπροστά στον καθρέφτη του γυμναστηρίου και την κυρία που έρχεται βαμμένη! Οι λόγοι για τους οποίους ασκείστε είναι συγκεκριμένοι και δεν περιλαμβάνουν το να προσέχετε τους άλλους ή το να αναρωτιέστε πώς αυτοί βλέπουν εσάς. Κάντε το πρόγραμμά σας ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική και σύντομα θα δείτε ότι δεν θα σας ενδιαφέρουν οι γύρω σας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι περισσότεροι αθλητικοί εργοφυσιολόγοι και ψυχολόγοι θεωρούν τη μουσική τον πιο εύκολο τρόπο οι αθλούμενοι να ασκούνται με ευχαρίστηση, αλλά και να αθλούνται περισσότερο. 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΖΑΜΤΖΗ, γυμνάστρια, αθλητική διατροφολόγο.

Ακολουθήστε το στο Google News