Οι γνώμες για την καταγωγή της καρύδας διίστανται, καθώς άλλοι εντοπίζουν την πρώτη της εμφάνιση στη νοτιοανατολική Aσία και άλλοι υποστηρίζουν ότι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις βορειοδυτικές ακτές της Νοτίου Aμερικής. Όπως και να έχει, η καρύδα εξαπλώθηκε στις περισσότερες τροπικές περιοχές της Γης. Aξίζει να αναφέρουμε ότι κάθε φοίνικας παράγει κατά μέσο όρο 75 καρύδες τον χρόνο! Βασικά θρεπτικά συστατικά ανά 100 γρ. καρύδας Θερμίδες 354 Υδατάνθρακες 15,2 γρ. Απλά σάκχαρα 6,2 γρ. Λιπαρά 33,5 γρ. Πρωτεΐνη 3,33 γρ. Φυτικές ίνες 9 γρ. Πλήρης τροφήΒλέποντας κανείς τη θρεπτική αξία της καρύδας, θα παρατηρήσει ότι πρόκειται για μια πλήρη τροφή, καθώς περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνη, λίπος, υδατάνθρακες). Παρέχει ενέργεια λόγω των υδατανθράκων που περιέχει και μικρές ποσότητες πρωτεΐνης. Ωστόσο, ίσως το πιο χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε λιπαρά, πολλά εκ των οποίων είναι κορεσμένα, τα οποία συνδέονται με αύξηση των επιπέδων «κακής» χοληστερίνης και υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει η κατανάλωσή της να γίνεται με μέτρο. Όσον αφορά το περιεχόμενό της σε άλλα συστατικά, η εξωτική καρύδα αποτελεί πηγή φυτικών ινών και ορισμένων μικροθρεπτικών συστατικών, όπως το μαγγάνιο, ο φώσφορος, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.Η καρύδα… στην πράξη Ζάχαρη καρύδαςΗ ζάχαρη καρύδας είναι ένα σχετικά νέο για την ελληνική αγορά προϊόν, το οποίο έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Είναι μια γλυκαντική ουσία που διαφημίζεται ως πιο υγιεινή εναλλακτική επιλογή αντί της κοινής ζάχαρης και καταλληλότερη για ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού της δείκτη. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια γλυκαντική ύλη που δεν έχει μελετηθεί επαρκώς και επομένως δεν μπορούμε να πούμε πως οι ισχυρισμοί υγείας που τη συνοδεύουν υποστηρίζονται από ερευνητικά δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, η ζάχαρη καρύδας φαίνεται ότι έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη συγκριτικά με την κοινή ζάχαρη, γεγονός που την καθιστά ίσως λιγότερο επιβαρυντική για τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Από την άλλη, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς πως η ζάχαρη καρύδας δεν διαφέρει από την κοινή ζάχαρη σε ό,τι αφορά το θερμιδικό της περιεχόμενο. Γάλα καρύδαςΑποτελεί μια εναλλακτική πηγή γάλακτος που τελευταία έχει κάνει την εμφάνισή του. Ως φυτικό γάλα είναι ελεύθερο λακτόζης και συνεπώς μπορεί να καταναλωθεί ως υποκατάστατο γάλακτος από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη αλλά και από χορτοφάγους. Επιπλέον, πολύ συχνή είναι η χρήση του ως βάσης σε smoothies και μιλκσέικ. Λόγω της πρώτης ύλης του, είναι πλούσιο σε λιπαρά, αν και τα τελευταία χρόνια αυτά συνήθως αφαιρούνται από τα γάλατα του εμπορίου. Βούτυρο ή λάδι καρύδαςΧρησιμοποιείτε κυρίως για καλλυντική χρήση, αν και τα τελευταία χρόνια έχει μπει και στη μαγειρική, κυρίως σε ασιατικές κουζίνες. Το λάδι καρύδας προέρχεται από τη σάρκα ώριμης καρύδας. Πρόκειται για φυτικό έλαιο πλούσιο σε κορεσμένο λίπος, γι’ αυτό και η κατανάλωσή του συστήνεται να γίνεται με μέτρο. Χρησιμοποιείται κυρίως ως λιπαρή ύλη ή βούτυρο σε χορτοφαγικές δίαιτες. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΧΑΡΗ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc, επιστημονικό διευθυντή της διατροφικής ομάδας του neadiatrofis.gr.