Είναι σημαντικό πού και πού να ηρεμούμε και να ακούμε το σώμα μας. Να το αφήνουμε να μας καθοδηγεί στην ηρεμία και την ευχαρίστηση που έχουμε πραγματικά ανάγκη. Ας μην παραβλέπουμε τα σημάδια που μας δίνει, όταν η ένταση το έχει καταβάλει και ένα σύμπτωμα προβάλλει.


Τεντωθείτε
Οι διατάσεις όχι μόνο βοηθούν τους μυς να χαλαρώσουν, αλλά και συμβάλλουν στην καταπολέμηση της έντασης:

* Αποφορτίζουμε τον αυχένα: Περιστροφές με το κεφάλι, σκύβοντας από τον αριστερό προς τον δεξιό ώμο.
* Αποφορτίζουμε τη σπονδυλική στήλη: Από όρθια θέση, τεντώνουμε τα χέρια ψηλά, νιώθοντας ότι κάποιος μας τραβάει τα χέρια προς το ταβάνι, και αισθανόμαστε τους σπονδύλους μας να «ξεκολλούν». Επιπλέον, από καθιστή θέση, με την πλάτη ίσια, στρίβουμε τον κορμό ελαφρά προς τα δεξιά και μετά προς τα αριστερά.

Μυρίστε ηρεμία

Μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο χαμομηλιού στην άκρη του μαξιλαριού μπορούν να μας χαλαρώσουν.

Ησυχάστε

Στην Ανατολή υπάρχει μια λέξη για αυτούς που απλά κάθονται και ησυχάζουν, χωρίς να κοιμούνται απαραίτητα: το ραχάτι. Ανακαλύψτε λοιπόν έστω και μισή ώρα στο καθημερινό σας πρόγραμμα που δεν θα έχετε κάτι να κάνετε. Μπορείτε, για παράδειγμα, να καθίσετε στον καναπέ απολαμβάνοντας ένα αφέψημα χαμομηλιού και λεμονόχορτου, ακούγοντας μουσική, διαβάζοντας ένα βιβλίο ή απλά ονειροπολώντας. Μην ξεχνάτε ότι η αναζήτηση της εσωτερικής μας γαλήνης απαιτεί λίγες στιγμές μοναξιάς καθημερινά.

Χασμουρηθείτε

Ένα χασμουρητό διαρκεί μόλις 10΄΄, αλλά φαίνεται ότι είναι αρκετά για να ηρεμήσει η αναπνοή μας και να χαλαρώσουμε. Μάλιστα, πολλοί νευροεπιστήμονες μελετούν ήδη τον τρόπο που το χασμουρητό επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου και γενικότερα τη διάθεσή μας.

Διαλογιστείτε

15΄ διαλογισμού την ημέρα, είναι αρκετά για να χαλαρώσουμε. Το μόνο που χρειάζεται είναι να καθίσουμε αναπαυτικά σε ένα ήσυχο δωμάτιο, να κλείσουμε τα μάτια και να επικεντρωθούμε στην αναπνοή μας. Εάν στο μυαλό μας εισβάλλουν και άλλες σκέψεις, ήρεμα τις διώχνουμε και στρέφουμε και πάλι την προσοχή μας στην εισπνοή και την εκπνοή του αέρα που αναπνέουμε. Σταδιακά, το μυαλό μας θα ηρεμήσει. Ίσως χρειαστούν 2-3 προσπάθειες μέχρι να το πετύχουμε, αλλά μετά θα μας φαίνεται πολύ πιο εύκολο.

Αφαιρεθείτε
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει αποδεδειγμένα την ανάγκη να ονειροπολεί (να αφαιρείται) κάθε 1,5 ώρα! Πρόκειται για μια αυτόματη λειτουργία που βοηθά στην «ανασυγκρότηση» του εγκεφάλου.

Φανταστείτε
Η δημιουργία μιας ευχάριστης εικόνας στο μυαλό μας έχει τη δύναμη να μας ηρεμήσει, εφόσον, βέβαια, εξασκηθούμε αρκετά. Ας κλείσουμε τα μάτια, λοιπόν, και ας σκεφτούμε κάτι ευχάριστο. Η τεχνική της καθοδηγούμενης φαντασίωσης πηγάζει από το διαλογισμό.

Τα βότανα που φέρνουν ηρεμία
Μπορείτε να χαλαρώστε με ένα ρόφημα χαμομηλιού ή λεμονόχορτου. Και για ακόμα πιο κατευναστικό αποτέλεσμα με το συνδυασμό τους.

Χαμομήλι: Καταναλώνεται ευρέως λόγω της χαλαρωτικής του δράσης. Ονομάστηκε έτσι από το άρωμά του: «Το μήλο του δάσους ή του εδάφους» Ένα φλιτζάνι χαμομήλι προάγει τη χαλάρωση και το αίσθημα της νύστας πριν τον βραδινό ύπνο. Επιπλέον, μειώνει τα συμπτώματα του άγχους και ηρεμεί και το στομάχι. Μια κομπρέσα επίσης με χαμομήλι είναι ο καλύτερος σύμμαχος για να ξεκουράσουμε τα κουρασμένα μάτια μας.

Λεμονόχορτο: Το συναντάμε κυρίως στην Ινδία και στην Ασία και χρησιμοποιείται ευρέως στις εξωτικές κουζίνες! Το λεμονόχορτο έχει χαρακτηριστικό άρωμα λεμονιού, υπέροχη ντελικάτη γεύση και αποτελεί ιδανική επιλογή για κατανάλωση ως ρόφημα. Αναζωογονεί, χαλαρώνει, βελτιώνει τη διάθεση και καταπραΰνει! Το λεμονόχορτο βοηθάει επίσης στην πέψη.

Το Vita προτείνει

Lipton Relaxing Chamomile & Lemon Grass

Απόλαυσε τις ευεργετικές ιδιότητες και την ντελικάτη γεύση του χαμομηλιού συνδυασμένη με μια νότα λεμονόχορτου. Μια μοναδική επιλογή βοτάνων που θα σου χαρίσει στιγμές πραγματικής χαλάρωσης.