Eνα από τα μυστικά ομορφιάς των γιαγιάδων μας ήταν να βουρτσίζουν τα μαλλιά τους πολλές φορές προτού κοιμηθούν. Η επιστήμη του 21ου αιώνα έρχεται να τις δικαιώσει και να επιβεβαιώσει ότι πράγματι αυτή η συνήθεια που μεταδόθηκε από γενιά σε γενιά είχε όντως αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τους τριχολόγους, το απαλό βούρτσισμα του τριχωτού και των μαλλιών κάνει καλό, γιατί απλώνει ομοιόμορφα τα φυσικά έλαια κατά μήκος της τρίχας, κάνει ήπιο μασάζ στο τριχωτό και διεγείρει τη μικροκυκλοφορία. Αυτό βοηθάει τις ρίζες να αναπνέουν καλύτερα και να διατηρούν τις τρίχες υγιείς και δυνατές. Και ένας από τους λόγους για τη δημιουργία πολλών προηγμένων συνθέσεων για τα μαλλιά είναι η κοινή αντίληψη ότι το δέρμα και τα μαλλιά αποτελούνται από τα ίδια δομικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα, και ότι καταπονούνται από τους ίδιους εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες.

Απολέπιση, η αγαπημένη

Η απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από το δέρμα του κεφαλιού είναι μία από τις τελευταίες τάσεις που κερδίζουν ολοένα έδαφος λόγω των αποτελεσμάτων της. Τα οφέλη της; Πολλά, αφού απολεπίζοντας ένα ξηρό τριχωτό που ξεφλουδίζει, βοηθάμε στην οξυγόνωση, με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση των ριζών, τη θρέψη της τρίχας και εν τέλει την ανάπτυξη των μαλλιών. Η απολέπιση είναι ιδανική μέθοδος για όσους πάσχουν από πιτυρίδα, από σμηγματόρροια (υπερβολική λιπαρότητα τριχωτού), αλλά και για όσους παρατηρούν ότι δεν μπορούν να μακρύνουν αρκετά τα μαλλιά τους και μοιάζουν άρρωστα.

Πώς κάνουμε απολέπιση στο τριχωτό

Προτού λουστούμε, βρέχουμε καλά τα μαλλιά και το τριχωτό και εφαρμόζουμε ένα scrub τμηματικά στο τριχωτό, μέχρι να καλύψουμε όλο το κεφάλι. Κάνουμε απαλό μασάζ για περίπου ένα λεπτό. Ξεπλένουμε με άφθονο νερό μέχρι να αφαιρεθεί όλο το προϊόν. Υπάρχουν αρκετά αξιόλογα scrub στην αγορά, ωστόσο μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας αναμειγνύοντας 2 κουταλιές καστανή ζάχαρη, 2 κουταλιές βρόμη αλεσμένη στο μπλέντερ και 2 κουταλιές conditioner.

Η αντιγήρανση και η ενυδάτωση του τριχωτού

Κατά καιρούς λαμβάνω emails από αναγνώστριες άνω των 40 ετών που λένε ότι τα μαλλιά τους δεν είναι όπως ήταν κάποτε, έχουν γίνει πιο θαμπά και αδύναμα, φριζάρουν πιο εύκολα και ρωτούν τι μπορούν να κάνουν. Με την πάροδο του χρόνου το τριχωτό της κεφαλής γερνάει, όπως άλλωστε και το υπόλοιπο δέρμα, με αποτέλεσμα να παρατηρούμε αλλαγές και στα μαλλιά: γίνονται πιο λεπτά, μπλέκονται εύκολα και κάνουν κόμπους, χάνουν τη λάμψη και τη ζωντάνια τους. Οι ειδικοί εξηγούν ότι όπως ακριβώς γερνάει το δέρμα του προσώπου, γερνάει το δέρμα του τριχωτού: η δομή του υφίσταται αλλαγές και ο μεταβολισμός του επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα να αλλάζει η ποιότητα της τρίχας.Εχοντας αυτό το δεδομένο, οι επιστήμονες πειραματίστηκαν με στοιχεία που συνήθως εισάγονται σε συνθέσεις για το πρόσωπο και δημιούργησαν εξαιρετικά σαμπουάν, serums και μάσκες τα οποία εξυγιαίνουν και ανανεώνουν το τριχωτό της κεφαλής, και κατ’ επέκταση μας χαρίζουν μαλλιά πλούσια, δυνατά, λαμπερά και στιλπνά, σε κάθε ηλικία. Υαλουρονικό οξύ, σαλικυλικό οξύ, άργιλος, νιασιναμίδη, αντηλιακά φίλτρα είναι μερικά από τα συστατικά που συναντάμε στα αγαπημένα μας προϊόντα ομορφιάς, και που λειτουργούν εξίσου άψογα στο τριχωτό της κεφαλής.

Botox… μαλλιών

Δεν έχει σχέση με τη μέθοδο αισθητικής του προσώπου αλλά παρομοιάζεται με αυτήν, γιατί προσφέρει εντυπωσιακή ανανέωση στα μαλλιά. Η συγκεκριμένη θεραπεία γίνεται με ένα διάλυμα που περιέχει θαλάσσιο κολλαγόνο, πανθενόλη, αμινοξέα, υαλουρονικό νάτριο και άλλα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, και εφαρμόζεται σε τριχωτό και μαλλιά. Η ισχυρή δράση των συστατικών του διαλύματος μπορεί να διεισδύσει στο τριχωτό, συμβάλλοντας στην παραγωγή της κερατίνης, του κολλαγόνου και της ελαστίνης, αλλά και στον φλοιό της τρίχας, αυξάνοντας το πάχος της ως και 20%.

Η αναζωογόνηση & η τόνωση

Η φύση προσφέρει απλόχερα τα οφέλη της στο τριχωτό, με τη μορφή ελαίων και φυτικών εκχυλισμάτων που διεγείρουν τη μικροκυκλοφορία του κεφαλιού και συμβάλλουν στην εξυγίανση, στην καταπολέμηση της λιπαρότητας και στη μείωση της τριχόπτωσης. Τα έλαια που αγαπάει το τριχωτό: l Δεντρολίβανοl Φασκόμηλοl Ελαιόλαδοl Αργκάνl Μαύρο πιπέριl Κύμινοl Ιπποφαές l Λεβάνταl Κυπαρίσσι