Η λιποαναρρόφηση είναι η χειρουργική εκείνη μέθοδος μέσω της οποίας αφαιρείται το περιττό λίπος από διάφορες περιοχές του σώματος. Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι δεν είναι μια μέθοδος απώλειας βάρους, και γι’ αυτό απευθύνεται σε υγιείς άνδρες και γυναίκες, με φυσιολογικό βάρος, που έχουν τοπικές συγκεντρώσεις λίπους οι οποίες δημιουργούν δυσαναλογίες στο σώμα, αφού συσσωρεύονται τοπικά σε συγκεκριμένες περιοχές, π.χ. «ψωμάκια».

Τι διορθώνει
Η επέμβαση αυτή διορθώνει το περίγραμμα του σώματος και μπορεί να χαρίσει μια επίπεδη κοιλιά, να μειώσει τους γλουτούς, τους μηρούς, τους γοφούς, να μειώσει την περίμετρο της μέσης, να μειώσει το τοπικό λίπος σε λαιμό, θώρακα, ράχη, βραχίονες, εφήβαιο, γόνατο, κνήμες, αστραγάλους. Εχει ένδειξη επίσης σε περιπτώσεις ανδρικής μεγαλομαστίας (μόνη της ή σε συνδυασμό με αφαίρεση μαζικού αδένα).

Πώς γίνεται
Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη συνήθως ή με γενική αναισθησία, ενώ οι οπές που χρησιμοποιούνται είναι λίγων χιλιοστών ώστε να μπορεί να εισαχθεί η κάνουλα. Με την «υγρή» μέθοδο (tumescent) που γίνεται η επέμβαση οι ιστοί που πρόκειται να λιποαναρροφηθούν διηθούνται υπό πίεση με διάλυμα που περιέχει φυσιολογικό ορό, ξυλοκαΐνη και αδρεναλίνη. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε τοπική αναλγησία, μειώνεται η απώλεια αίματος, αποφεύγονται οι παραμορφώσεις και παρέχουμε ένα φυσικό αποτέλεσμα, ενώ η επέμβαση είναι απόλυτα ασφαλής. Αφού λοιπόν γίνει η έγχυση του διαλύματος και διογκωθεί η περιοχή που πρόκειται να λιποαναρροφηθεί, κατά την «υγρή» μέθοδο από τις μικρές οπές εισάγονται ειδικές κάνουλες οι οποίες συνδέονται με μια συσκευή αρνητικής πίεσης. Ο χειρουργός με τη βοήθεια της αρνητικής πίεσης λιποαναρροφά στο επιπολής και εν τω βάθει επίπεδο, αποκολλώντας τα λιποκύτταρα. Οι μικρές οπές κλείνουν με ράμματα και τοποθετείται πιεστικός επίδεσμος.

Πόσο θα μείνω στο νοσοκομείο
Μετά την επέμβαση ο ασθενής μεταφέρεται στο δωμάτιό του και θα φύγει την ίδια ημέρα ή θα μείνει για ένα βράδυ. Ο ασθενής σηκώνεται την ίδια ημέρα της επέμβασης για την αποφυγή των θρομβώσεων, ενώ θα φοράει ειδικό κορσέ για περίπου ένα μήνα ώστε να μειωθεί το οίδημα και να μη χαλαρώσει το δέρμα.

Η ανάρρωση
Ο πόνος είναι σχετικά ήπιος (λόγω της έγχυσης ειδικών διαλυμάτων κατά τη διάρκεια της επέμβασης) αλλά και για τις επόμενες 3-4 ημέρες ο ασθενής μπορεί να παίρνει παυσίπονα ώστε να ελαχιστοποιείται. Τις πρώτες δύο εβδομάδες περίπου υπάρχουν οίδημα και μώλωπες που θα υποχωρήσουν σταδιακά.

Η επιστροφή στη δουλειά
Ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες μέσα σε λίγες ημέρες ενώ συνήθως μετά από μία εβδομάδα επιστρέφει στην εργασία του (ανάλογα με το είδος της). Από την πρώτη κιόλας ημέρα της επέμβασης κινητοποιείται, ενώ περίπου την τρίτη ημέρα μπορεί να κάνει μπάνιο. Η οδήγηση επιτρέπεται περίπου έπειτα από 15 ημέρες ενώ η γυμναστική μετά από έναν μήνα.

Τι να προσέξω
Είναι σημαντικό οι επεμβάσεις να εκτελούνται από πιστοποιημένο πλαστικό χειρουργό, μέλος της ΕΕΠΕΑΧ (Ελληνική Εταιρεία Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής), ώστε να τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις (μέγιστη ποσότητα λίπους που μπορεί να αφαιρεθεί με ασφάλεια είναι 5 λίτρα, να εκτελείται η επέμβαση σε γενικό νοσοκομείο, να ακολουθείται το αναισθησιολογικό πρωτόκολλο, χρήση της αναίμακτης «υγρής μεθόδου», άμεση κινητοποίηση).

Θα ξαναπαχύνω;

Ολα τα παραπάνω προάγουν την επιτυχημένη και ασφαλή διεξαγωγή της επέμβασης η οποία παρέχει μόνιμα αποτελέσματα, αφού τα λιποκύτταρα που βρίσκονταν τοπικά έχουν αφαιρεθεί.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Πέγκυ Σαρόγλου, πλαστικό χειρουργό www.drsaroglou.com