Οσοι το έχουμε προσπαθήσει έστω και μία φορά στη ζωή μας, και δεν ανήκουμε στους λίγους τυχερούς που καταφέρνουν να έχουν τη σιλουέτα που ονειρεύονται χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το αδυνάτισμα είναι μία δύσκολη υπόθεση. Οι περισσότεροι δοκιμάζουμε διάφορες δίαιτες, πολλά είδη γυμναστικής, επισκεπτόμαστε ειδικούς, συμβουλευόμαστε διατροφολόγους, γιατρούς, personal trainers. Κι όλα τα παραπάνω αν τα κάνουμε με σοβαρότητα και συστηματικά θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τον στόχο μας και να έχουμε ένα κατ’ αρχάς υγιές και βέβαια όμορφο και λεπτό σώμα. Εκτός όμως από τα παραπάνω υπάρχει και κάτι άλλο που έρχεται να προστεθεί στη φαρέτρα με τα όπλα που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε το αδυνάτισμα που επιθυμούμε. Κι αυτό δεν είναι άλλο από τον βελονισμό.

Τι υπόσχεται

Ο βελονισμός υπόσχεται να μας βοηθήσει στο αδυνάτισμα και στο να χάσουμε πόντους ενώ παράλληλα να μειώσει, στα σημεία του σώματος όπου εφαρμόζεται, την κυτταρίτιδα, το τοπικό πάχος και τη χαλάρωση, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη λάμψη και τη φρεσκάδα του δέρματος.

Πώς καταφέρνει να μας βοηθήσει να αδυνατίσουμε;

Σύμφωνα με τους ειδικούς που εφαρμόζουν τον βελονισμό, με τη βοήθειά του μπορούμε να περιμένουμε ότι θα μειωθεί η όρεξή μας για φαγητό καθώς και η διάθεσή μας για γλυκά, ενώ ταυτόχρονα θα ελαττωθεί ο χρόνος κορεσμού, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε τελικά μικρότερες ποσότητες τροφής. Παράλληλα, διεγείρεται ο μεταβολισμός, που γίνεται γρηγορότερος και αυξάνονται οι καύσεις μας (όπως όταν ασκούμαστε, για παράδειγμα), με αποτέλεσμα την αποβολή άχρηστων συστατικών των τροφών που τείνουν γενικά να κατακρατούνται από τον οργανισμό. Ετσι, ο βελονισμός μπορεί να συμβάλει και στην αποτοξίνωση του οργανισμού αλλά και στη ρύθμιση των επιπέδων των λιπιδίων, του σακχάρου και των ορμονών στο αίμα μας. Κατ’ επέκταση, ασθένειες και προβλήματα που σχετίζονται με το αυξημένο σωματικό βάρος και την παχυσαρκία, όπως είναι οι υπερλιπιδαιμίες, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα προβλήματα με το έντερο (π.χ. δυσκοιλιότητα), η υπέρταση κ.λπ. μπορούμε να περιμένουμε ότι θα βελτιωθούν αρκετά.

Πώς εφαρμόζεται

Στην πρώτη συνάντηση με τον βελονιστή λαμβάνεται ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και στη συνέχεια γίνεται και η επιλογή της αντίστοιχης μεθόδου. Ετσι, εφαρμόζεται ένας συγκεκριμένος αριθμός συνεδριών, είτε ολιστικά είτε τοπικά. Αν ο βελονιστής το κρίνει απαραίτητο τότε γίνονται και κάποιες παραπάνω εξετάσεις για να διερευνηθούν και άλλες πτυχές της υγείας του θεραπευομένου. Ο βελονισμός μπορεί να συνδυαστεί με ηλεκτροβελονισμό, laser ή ραδιοσυχνότητες, καθώς και με ωτοβελονισμό. Ο μέσος όρος βελονών που εφαρμόζονται είναι από 5 έως 20 βελόνες. Σε ορισμένες εξειδικευμένες τεχνικές μπορεί να χρησιμοποιηθούν και περισσότερες. Ολες οι θεραπείες είναι ανώδυνες, η κάθε συνεδρία διαρκεί 20-40 λεπτά και η συχνότητά τους εξατομικεύεται ανάλογα με το πρόβλημα. Το αποτέλεσμα ξεκινά να γίνεται αντιληπτό μετά από έναν μήνα περίπου, υπόσχονται οι ειδικοί, που σε κάθε περίπτωση προτείνουν διαιτητική διατροφή. Για όσους βιάζονται πολύ και θέλουν να δουν πιο γρήγορα αποτελέσματα υπάρχουν και σύντομα πρωτόκολλα θεραπειών, όπου μέσα σε μία εβδομάδα πραγματοποιούνται περισσότερες συνεδρίες με αυξημένη ώρα θεραπείας για ακόμη πιο άμεσο αποτέλεσμα. Ο βελονισμός απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους, όλες τις ηλικίες, δεν έχει καμία αντένδειξη, αρκεί να γίνεται από εξειδικευμένους γιατρούς και έτσι θεωρείται ασφαλής. Ο στόχος είναι να αλλάξουν μόνιμα τόσο ο μεταβολισμός όσο και η διατροφή ώστε και το αποτέλεσμα να είναι μόνιμο. Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη δρα Κωνσταντίνα Θεοδωράτου, γενική ιατρό, ΜD, MSc Βελονισμού, Med. Psych, εξειδικευμένη στον Βελονισμό, την Κλινική Διατροφή και τη Συμβουλευτική, πρόεδρο της Παγκόσμιας Εταιρείας Ιατρών Βελονισμού (ICMART) και πρόεδρο του Επιστημονικού Συλλόγου Ιατρών Βελονισμού Ελλάδας (SAMAG). www.theodoratou.gr