Λαμπερή ενυδάτωση με βερίκοκο

Μετά τη μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο, μερικές φορές το δέρμα φαίνεται θαμπό και άτονο. Ένα σύμπλεγμα των κατάλληλων ελαίων θα χαρίσει ασύγκριτη λάμψη και θα ενισχύσει το μπρονζέ χρώμα που αποκτήσαμε. Υλικά* 50 γρ. έλαιο καρύδας* 50 γρ. βερικοκέλαιοΕκτέλεσηΑνακατεύουμε τα υλικά μας σε μια μεγάλη κούπα καφέ και ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπουκαλάκι (ιδανικά με αντλία σε μορφή σπρέι, αλλιώς σε ένα απλό μπουκαλάκι).Τρόπος χρήσηςΜετά το ντους, σκουπιζόμαστε ταμποναριστά και ψεκάζουμε το σώμα μας με το έλαιο (ή ρίχνουμε στις παλάμες μας την απαιτούμενη ποσότητα προκειμένου να καλύψουμε τις γάμπες, τα χέρια, το ντεκολτέ και τους ώμους). Στη συνέχεια, κάνουμε μασάζ στις συγκεκριμένες περιοχές, με μικρές κυκλικές κινήσεις, ώσπου το έλαιο να απορροφηθεί από το δέρμα.

Τα μυστικά του βερικοκέλαιου

Πλούσιο σε ελαϊκό οξύ της οικογένειας των ω-9 λιπαρών οξέων, θρέφει σε βάθος το δέρμα, καθιστώντας το μαλακό και λαμπερό. Επίσης, είναι μια καλή πηγή φυτοστερολών, οι οποίες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και τις φθορές που προκαλούν στο δέρμα οι ακτίνες UV.

Βάλσαμο με καροτέλαιο

Η παρακάτω εξαιρετική συνταγή αποτελείται από συστατικά που θρέφουν και ενυδατώνουν το δέρμα, ενώ ταυτόχρονα προάγουν την παραγωγή μελανίνης. Ωστόσο, χρειάζεται λίγη προσοχή στην παρασκευή του.Υλικά* 40 γρ. βούτυρο κακάο* 40 γρ. εμφιαλωμένο νερό* 20 γρ. έλαιο μακαντάμια* 6 γρ. καροτέλαιο * 6 γρ. γαλακτωματοποιητή Olivem 1000 (θα τον βρείτε στο Διαδίκτυο, στο: www.homecosmetics.gr/)* 0,6 γρ. φυσικό συντηρητικό Leucidal (τo βρήκαμε στο e-shop: www.homecosmetics.gr/)ΕκτέλεσηΖεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το νερό σε ένα μεγάλο μπρίκι και προσθέτουμε το βούτυρο κακάο, τα έλαια, τον γαλακτωματοποιητή και το συντητητικό Leucidal. Όταν τα υλικά μας λιώσουν και ομογενοποιηθούν, αποσύρουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα μας να κρυώσει. Στη συνέχεια, το εφαρμόζουμε σε καθαρό, στεγνό δέρμα με απαλές κινήσεις μασάζ.

Τα μυστικά του καροτέλαιου

Το καροτέλαιο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, B, C, D και E, καθώς και σε σημαντικά αντιοξειδωτικά στοιχεία – κυρίως καροτενοειδή και ειδικότερα β-καροτίνη, την οποία ο οργανισμός μας τη μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Το καροτέλαιο συμβάλλει στην ανανέωση και ανάπλαση του δέρματος και βοηθά στην καθυστέρηση των σημαδιών γήρανσης. Ωστόσο, μία από τις πιο σημαντικές ιδιότητές του είναι ότι προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία και καταπολεμά τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, οι οποίες οδηγούν στην πρόωρη γήρανση.

Σκραμπ με καρύδα

Η δημοφιλής αντίληψη ότι δεν πρέπει να κάνουμε απολέπιση για να μη ξεθωριάσει το μαύρισμά μας είναι λανθασμένη. Για την ακρίβεια, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Το σοκολατί, σέξι χρώμα μας παρατείνεται όταν απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα. Επιπλέον, αυτή η συνταγή καρύδας κάνει λεία την υφή του δέρματος, το θρέφει και το καθιστά λαμπερό, μαλακό και ελαστικό.Υλικά* 50 γρ. οργανικό έλαιο καρύδας * 50 γρ. βούτυρο καριτέ* 9 κουταλάκια τρίμμα καρύδαςΕκτέλεσηΛιώνουμε το βούτυρο καριτέ σε μπεν-μαρί και χαμηλή φωτιά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το έλαιο καρύδας. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και το τοποθετούμε στην κατάψυξη, ώσπου να σχηματιστεί λεπτός πάγος στα τοιχώματα του μπολ μας. Έπειτα, προσθέτουμε το τρίμμα καρύδας και ανακατεύουμε καλά μέχρι το μείγμα μας να ομογενοποιηθεί. Τέλος, τοποθετούμε το σκραμπ μας σε ένα βαζάκι με καπάκι.Τρόπος χρήσηςΓια να κάνουμε την απολέπισή μας πιο αποτελεσματική, παίρνουμε μια μικρή ποσότητα σκραμπ και την εφαρμόζουμε σε στεγνό δέρμα με μικρές, κυκλικές κινήσεις ξεκινώντας από τα πόδια και συνεχίζοντας προς τον κορμό. Στη συνέχεια, ξεπλένουμε ελαφρώς με νερό, ώσπου να απομακρυνθούν τα κομμάτια του πολτού καρύδας (το έλαιο θέλουμε να παραμείνει στην επιδερμίδα, ώστε να την ενυδατώσει σε βάθος).

Τα μυστικά του ελαίου καρύδας

Γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα, αντιμυκητικά, αντιοξειδωτικά και αντιβακτηριδιακά στοιχεία, το έλαιο καρύδας είναι ένα από τα καλύτερα συστατικά για την περιποίηση του δέρματος και των μαλλιών, αλλά και για την υγεία. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι στις Φιλιππίνες η καρύδα χαρακτηρίζεται το «δέντρο της ζωής». Το έλαιο καρύδας είναι πολύ πλούσιο σε μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία που βοηθούν στην αποτοξίνωση του δέρματος. Επιπλέον, έχει αντιοξειδωτικά στοιχεία, όπως η βιταμίνη E και τα φυσικά καροτένια, που διεισδύουν στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας και καταπολεμούν τη φωτογήρανση. Eπίσης, χάρη στο χαμηλό μοριακό του βάρος, απορροφάται γρήγορα από το δέρμα, με αποτέλεσμα να χαρίζει βαθιά ενυδάτωση και ήπια απολέπιση και να αφήνει το δέρμα λείο, απαλό και φωτεινό.

Λοσιόν με αλόε βέρα

Η διψασμένη από τον ήλιο επιδερμίδα είναι ξηρή και ξεφλουδίζει εύκολα. Για να μην πούμε αντίο στο εξωτικό μας χρώμα, ένα είναι το «κλειδί»: η ενυδάτωση. Η παρακάτω λοσιόν είναι εξαιρετική, γιατί ενυδατώνει σε βάθος και καταπραΰνει ακόμα και το πιο ερεθισμένο δέρμα, χωρίς όμως να πέφτει βαριά ή να κολλάει. Υλικά* 25 γρ. εμφιαλωμένο νερό * 20 γρ. νερό μέντας* 20 γρ. τζελ αλόε βέρα* 19 γρ. έγχυμα καλέντουλας* 5 γρ. φυτική γλυκερίνη* 5 γρ. γαλακτωματοποιητή Olivem 1000 (τον βρήκαμε στο e-shop: www.homecosmetics.gr/)* 3 γρ. πρωτεΐνη βρόμης (τη βρήκαμε στο e-shop: www.sensities.com)* 0,6 γρ. φυσικό συντηρητικό Leucidal (τo βρήκαμε στο e-shop: www.homecosmetics.gr/)ΕκτέλεσηΡίχνουμε σε μπεν-μαρί το νερό, την αλόη βέρα, το έγχυμα καλέντουλας και τον γαλακτωματοποιητή και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι όλα τα υλικά μας να λιώσουν εντελώς. Στη συνέχεια, αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε το μείγμα μας να γίνει λείο και ομοιογενές. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει (κάτω από τους 40° C) και προσθέτουμε ένα-ένα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας ταυτόχρονα. Όταν ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά και το μείγμα είναι λείο, τότε η λοσιόν μας είναι έτοιμη.

Τα μυστικά της αλόε βέρα

Πλείστα τα οφέλη της. Φημίζεται κυρίως για την αναπλαστική, επουλωτική και αντιφλεγμονώδη δράση της. Επίσης, ανακουφίζει από τον κνησμό, ενυδατώνει, αποτοξινώνει και καταπολεμά την πρόωρη γήρανση. Aνάμεσα στα θρεπτικά συστατικά της περιλαμβάνονται οι βιταμίνες A, C και E, αλλά και πολλά ιχνοστοιχεία, ένζυμα (έχουν εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες για το δέρμα και τους ιστούς), αμινοξέα κ.ά.

Το γλωσσάρι των συνταγών

* Γαλακτωματοποιητής: Είναι ένα συστατικό το οποίο βοηθά στην ανάμειξη δύο ή περισσότερων συστατικών (π.χ. ενός λιπαρού και ενός υδατικού). Μερικά συστατικά με ιδιότητες γαλακτωματοποιητή είναι το μελισσοκέρι, η λεκιθίνη και το Olivem 1000, ένα φυσικό προϊόν επεξεργασίας της ελιάς. * Πρωτεΐνη βρόμης: Είναι ένα φυτικό συστατικό το οποίο έχει κλινικά αποδειχτεί πως διαθέτει ισχυρές ενυδατικές ιδιότητες. Διαλύεται στο νερό και ως εκ τούτου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα σχεδόν τα καλλυντικά και τα σαπούνια. Ενυδατώνει την επιδερμίδα και τα μαλλιά και χαρίζει μεταξένια υφή σε όλα τα καλλυντικά στα οποία προστίθεται.* Συντηρητικά: Χαρίζουν στα DIY καλλυντικά μεγαλύτερη διάρκεια, αφού προστατεύουν από τη μούχλα, τους μύκητες και τα βακτήρια, ενώ αποτρέπουν την οξείδωση των λιπαρών συστατικών. Η χρήση των συντηρητικών είναι απαραίτητη σε προϊόντα που περιέχουν νερό ή κάποια άλλη υδατική βάση, όπως χυμό ή τζελ αλόης, ανθόνερο ή έγχυμα από βότανα. Χωρίζονται σε φυσικά και χημικά συντηρητικά. Τα φυσικά (όπως το Leucidal, αλλά και πιο απλά, όπως το μέλι, το εκχύλισμα δεντρολίβανου και τα αιθέρια έλαια) μπορούν να χαρίσουν διάρκεια ζωής από 6 έως 9 μήνες, ενώ τα χημικά (βενζυλική αλκοόλη, βενζοϊκό νάτριο, σορβικό κάλιο κ.ά.) ως και 2 χρόνια.