Σίγουρα θα έχεις ένα αγαπημένο και παλιό τζιν παντελόνι στην ντουλάπα που φορούσες στο πανεπιστήμιο αλλά μετά λύπης σου, βλέπεις ότι δεν χωράς πια. Αυτό από μόνο του μπορεί να σε ‘ρίξει’ ψυχολογικά και να είναι ο λόγος που δεν βγαίνεις για ποτό με τους φίλους σου και προτιμάς να περάσεις όλη τη νύχτα στον καναπέ βλέποντας σειρές και τρώγοντας ποπκορν. Μέχρι όμως να φτάσεις στο σημείο να ξαναβάλεις αυτό το τζιν και να πάρεις πίσω τη χαμένη σου αυτοπεποίθηση, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να απολαμβάνεις τη ζωή και το κορμί σου, έτσι ακριβώς όπως είναι.

Εννοείται δεν θα πρέπει καν να σκεφτείς ότι οφείλεις να πεινάσεις προκειμένου να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό συνήθως δεν λειτουργεί και καταλήγεις να νιώθεις ακόμα χειρότερα για τον εαυτό σου. Οι μικρές καθημερινές αλλαγές (baby steps) για τον επόμενο μήνα θα πρέπει να είναι στόχος για να αποκτήσεις περισσότερη ενέργεια και λιγότερο για να βελτιωθείς από αισθητική άποψη. Οι μικρές συμβουλές που σου δίνουμε παρακάτω έχουν να κάνουν περισσότερο με το ψυχολογικό κομμάτι ώστε να παραμείνεις προσηλωμένη στο στόχο σου χωρίς να υποφέρεις ή να αντιμετωπίσεις την αλλαγή του σώματός σου ψυχαναγκαστικά. Εφάρμοσέ τες σε καθημερινή βάση για τουλάχιστον ένα μήνα και ξαναμπές στο παλιό τζιν, πάντα ακολουθώντας μία πλήρως ισορροπημένη διατροφή και ασκήσου σωματικά για να αποκτήσεις περισσότερη ευεξία.

  1. Βγάλε το παλιό τζιν από την ντουλάπα και κρέμασέ το ψηλά σε ένα ορατό σημείο της κρεβατοκάμαρας. Αν δεν έχεις ένα αντίστοιχο παντελόνι αλλά σου λείπει απλώς η αίσθηση, κόψε το απόκομμα ενός παντελονιού από περιοδικό και κόλλησέ το στο ψυγείο ή πάνω από το κομοδίνο σου.
  2. Βάλε ένα αυτοκόλλητο στο παντελόνι (ή τη σελίδα) που να γράφει κάτι ενθαρρυντικό. Μπορεί να λέει: ‘οφείλεις να νιώθεις και να δείχνεις καταπληκτική. Είναι απλά θέμα χρόνου να με ξαναφορέσεις’. Θύμισε όμως στον εαυτό σου μία βασική αλήθεια. Θα ξαναβάλεις αυτό το τζιν μόνο αν πραγματικά το θέλεις και αν πιστεύεις ότι δεν είναι ακατόρθωτο.
  3. Κάθε πρωί, φτιάξε μία εικόνα στο μυαλό σου με εσένα να φοράς το τζιν, να είσαι χαρούμενη και να κάνεις κάτι που έχεις καιρό να κάνεις με αυτοπεποίθηση. Μείνε λίγα λεπτά σε αυτήν τη σκέψη και μετά ρώτα τον εαυτό σου: ‘τι μπορώ να κάνω σήμερα για να βελτιώσω το βάρος και την υγεία μου’ και απλά κάντο.
  4. Βάλε ένα στοίχημα με τον εαυτό σου και μην πεις ούτε μία αρνητική λέξη για το βάρος ή το σώμα σου κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα. Μείνε μακριά από κριτική ή αρνητική ενέργεια και σκέψου μόνο καλά πράγματα για εσένα. Όσο πιο θετικά σκέφτεσαι και δεν κατηγορείς τον εαυτό σου, τόσο πιο εύκολο γίνεται να φροντίσεις το σώμα σου και να του φέρεσαι με περισσότερο σεβασμό.