Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του vita.gr στην Google

Αν και εδώ και χρόνια οι διατροφολόγοι συμβουλεύουν τα άτομα με υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακού νοσήματος να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ειδικά εκείνα με πολλά λιπαρά, μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Μόναχο, έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα. Συγκεκριμένα, επιστημονική ομάδα υπό τον καθηγητή του Τμήματος Υπέρτασης στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Λοντζ στην Πολωνία, Δρ Μασιετζ Μπανας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το γάλα και τα παράγωγά του δεν συνεπάγονται τον κίνδυνο που είχαν αναδείξει παλαιότερες μελέτες.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα λόγω του υψηλού ποσοστού κορεσμένων λιπαρών που περιέχουν έχουν εδώ και χρόνια ενοχοποιηθεί για αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου, ειδικά από καρδιακό νόσημα, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρκίνο.

Όμως η νέα μελέτη που εστίασε σε δείγμα 24.000 Αμερικανών, κατά μέσο όρο 48 ετών, που είχαν λάβει μέρος σε ομοσπονδιακή δημοσκόπηση υγείας την περίοδο 1999-2010, έδειξε ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών κάθε τύπου σχετίζεται με 2% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. Η μεγαλύτερη κατανάλωση τυριού, συγκεκριμένα, σχετίστηκε με 8% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Τα γαλακτοκομικά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία του κυκλοφορικού συστήματος του εγκεφάλου. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι κάθε γαλακτοκομικό προϊόν σχετιζόταν με 4% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ το γάλα με 7% μικρότερο κίνδυνο.