Αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Human Reproduction υποστηρίζει ότι η έντονη σωματική άσκηση δεν προκαλεί πρόωρη εμμηνόπαυση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, με επικεφαλής την Δρ. Ελιζαμπεθ Μπερτον-Τζονσον, μελέτησαν στοιχεία για 107.275 γυναίκες που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Nurses’ Health Study II (1989-2011) και δεν εντόπισαν κανέναν συσχετισμό μεταξύ σωματικής δραστηριότητας σε οποιαδήποτε ηλικία και πρόωρης φυσικής εμμηνόπαυσης.

Μελετήθηκε ο τρόπος ζωής τους και τυχόν ιατρικές παθήσεις, ανά διετία, ενώ είχαν ερωτηθεί για το πόσο χρόνο γυμνάζονταν (περπάτημα, ποδηλασία, τρέξιμο, ρακέτες, κολύμπι, αεροβική άσκηση, γιόγκα, ασκήσεις με βάρη κ.α.). Συνυπολογίστηκαν παράγοντες, όπως η φυλή, η εθνικότητα, η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, το ύψος και η ηλικία εμμηναρχής, αν είχαν κυοφορήσει ή όχι, η χρήση αντισυλληπτικών δισκίων και ορμονικής θεραπείας, το κάπνισμα, το σωματικό βάρος και ο δείκτης μάζας σώματος, η διατροφή και η χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων.

Κατά τη διάρκεια των 20 ετών της μελέτης, 2.786 γυναίκες μπήκαν στην εμμηνόπαυση φυσικά πριν την ηλικία των 45 ετών. Οι ερευνητές δεν εντόπισαν κάποια σημαντική διαφορά ως προς τον κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης στις γυναίκες που ανέφεραν λιγότερες ώρες άθλησης την εβδομάδα και αυτών που ανέφεραν τέσσερις ή περισσότερες ώρες τρέξιμο ή ζωηρό βάδισμα ανά εβδομάδα.

Επίσης, ο χρόνος που είχαν δαπανήσει οι γυναίκες γυμναζόμενες στην εφηβεία δεν φάνηκε να σχετίζεται με την πρόωρη εμμηνόπαυση.

«Η έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε τη σχέση μεταξύ σωματικής δραστηριότητας και του χρόνου απαρχής της εμμηνόπαυσης. Και σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες, τεκμηριώνουμε επαρκώς ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ άθλησης και πρόωρης εμμηνόπαυσης», λέει η ερευνήτρια.