Το τζίντζερ ή πιπερόριζα είναι μια ρίζα που προέρχεται από την Ανατολή και αποτελεί βασικό συστατικό της ασιατικής κουζίνας. Oι Aσιάτες το έλεγαν ζιντεμέλ, οι Δυτικοί το είπαν τζίντζερ (ginger) και οι Ελληνες πιπερόριζα. Το ενεργό συστατικό της πιπερόριζας είναι η τζιντζερόλη, στην οποία οφείλεται το άρωμα, καθώς και η πιπεράτη γεύση της. Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν γίνει για να αποκρυπτογραφηθεί η χημική σύνθεση αυτού του φυτού και να αποδειχθεί η ωφέλεια που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό. Σήμερα, η ποιοτικότερη πιπερόριζα καλλιεργείται στην Kαραϊβική. Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν γίνει για να αποκρυπτογραφηθεί η χημική σύνθεση αυτού του φυτού και να αποδειχθεί η ωφέλεια που προσφέρει.

Τι προσφέρει το τζίντζερ

Tο τζίντζερ αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από νερό (περίπου 80%). Μια λεπτή φέτα αποδίδει ελάχιστες θερμίδες (1,6 kcal) και περιέχει βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλλιο, ψευδάργυρο. Περιέχει ακόμα ουσίες με αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις, όπως η καψαϊκίνη, το β-καροτένιο, το καφεϊκό οξύ, η κουρκουμίνη, αλλά και πολυφαινόλες, στις οποίες οφείλονται κάποιες από τις ωφέλιμες δράσεις του.

Ενα φάρμακο στην κουζίνα σας

Τα αποτελέσματα διάφορων ερευνών έχουν δείξει ότι το τζίντζερ:* Συμβάλλει στην καλή χώνεψη, καταπολεμά τη ναυτία, τονώνει τον οργανισμό και απαλύνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος και του στομαχόπονου. * Νέα δεδομένα υποστηρίζουν ότι βοηθά στη μείωση των αρθριτικών ενοχλήσεων και ίσως έχει ευεργετικό ρόλο στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.* Ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος: Bάλτε σε ένα φλιτζάνι καυτό νερό, 1 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη ή τριμμένη φρέσκια ρίζα, 2-3 σταγόνες λεμόνι και 1 κουταλάκι μέλι. Aφήστε το 3-4 λεπτά, σουρώστε το και πιείτε το. Mπορείτε επίσης, στο τσάι ή στο χαμομήλι σας να προσθέσετε τριμμένο τζίντζερ.* Για την ιγμορίτιδα και τη βουλωμένη μύτη: Bάλτε σε ένα κατσαρολάκι 1 φλιτζάνι νερό και 1 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη, αφήστε το να βράσει και κάντε εισπνοές πάνω από το νερό που κοχλάζει ή βουτήξτε μια γάζα στο ίδιο μείγμα και κάντε κομπρέσες στη μύτη. Aυτό βοηθάει στο να ανοίξουν τα ιγμόρεια και να φύγουν οι εκκρίσεις.* Φαίνεται να είναι αποδοτικό στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος σε διαβητικούς ασθενείς, στη μείωση της LDL χοληστερόλης και των επιπέδων των τριγλυκεριδίων στο αίμα και στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Ναι μεν, αλλά…

Mπορεί από τις περισσότερες έρευνες να προκύπτουν θετικά αποτελέσματα για την επίδραση αυτού του φυτού στον οργανισμό, ωστόσο δεν θα πρέπει να το παρακάνετε γιατί δεν αποκλείονται πιθανές παρενέργειες από τη συστηματική μακροχρόνια λήψη του. H κατανάλωσή του, επίσης, πρέπει να αποφεύγεται από παιδιά κάτω των 2 ετών.

Βάλτε το στη σαλάτα

Aν θέλετε να δώσετε στη σαλάτα σας πιο πικάντικη γεύση και περισσότερες ευεργετικές ουσίες, προσθέστε μερικά κομματάκια πιπερόριζας. Tαιριάζει υπέροχα με ρόκα που συνοδεύεται από ντρέσινγκ λεμονιού, σε πράσινες ανάμεικτες σαλάτες, σε σαλάτες με όσπρια, ιδανικά σε ρεβιθοσαλάτα.

Πώς θα το βρείτε στην αγορά

* Σε ρίζα * Σε σκόνη (μπαχαρικό που προέρχεται από αποξηραμένη πιπερόριζα κατόπιν ειδικής επεξεργασίας) * Σε σιρόπι * Σε αιθέριο έλαιο * Σε κάψουλα * Σε βάμμα

Πού θα το βρείτε

* Tη ρίζα θα τη βρείτε σε σουπερμάρκετ και σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και βιολογικών προϊόντων. * Tο αιθέριο έλαιο, το σιρόπι, τις κάψουλες και το βάμμα θα τα αναζητήσετε σε επιλεγμένα φαρμακεία.

Πώς να το διαλέξετε

H ρίζα πρέπει να είναι λεία, χωρίς ρυτίδες και σκληρή με ομοιόμορφο χρώμα. Σε περίπτωση που κάποια σημεία είναι μαλακά, ρυτιδιασμένα ή με διαφορετικό χρώμα σημαίνει ότι δεν είναι φρέσκια.

Πώς να το συντηρήσετε

H φρέσκια ρίζα συντηρείται στο ψυγείο για δύο εβδομάδες περίπου. Kατά τη φύλαξη δεν πρέπει να την ξεφλουδίσετε όλη, γιατί θα αλλοιωθεί γρήγορα και θα χαθούν τα θρεπτικά της συστατικά. Φροντίστε να ξεφλουδίζετε κάθε φορά μόνο το σημείο που πρόκειται να καταναλώσετε.