Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σήμερα, σας απομυθοποιούμε τις αλήθειες για το αγαπημένο μας ρόφημα!

 Δεν έχει θερμίδες. Ο καφές από μόνος του δεν έχει θερμίδες. Ωστόσο, η προσθήκη έξτρα συστατικών, όπως είναι η ζάχαρη, το γάλα και διάφορα σιρόπια μπορεί να εκτοξεύσει το θερμιδικό περιεχόμενο του καφέ στα ύψη!

Μας προσφέρει αίσθηση κορεσμού. Ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να περιορίσει την όρεξή μας μέχρι το επόμενό γεύμα.

Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά. Ο καφές είναι από τα ροφήματα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ενώσεις, όπως είναι το χλωρογενικό και το καφεϊκό οξύ, που ανήκουν στην ομάδα των φαινολικών συστατικών.

 Μας τονώνει.Συνεπώς, ο καφές μπορεί να μας ενισχύσει σε περιόδους με έντονες πνευματικές απαιτήσεις.

Μας ενυδατώνει. Στην πραγματικότητα, ο καφές μπορεί να προσμετρήσει στην ημερήσια πρόσληψη υγρών και να μας ενυδατώσει, αφού αποτελείται κατά σημαντικότατο μέρος από νερό.

 Δεν είναι εθιστικός. Oι αρμόδιοι φορείς που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων και των συστατικών τους δεν συγκαταλέγουν την καφεΐνη στις ουσίες που προκαλούν εθισμό.

Βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις. Η καφεΐνη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα φυσικό τονωτικό, καθώς έχει φανεί πως μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη βελτίωση της απόδοσης σε αθλήματα αντοχής.

Δεν προκαλεί νευρικότητα. Κάτι τέτοιο μπορεί να παρατηρηθεί σε πολύ υψηλές δόσεις καφεΐνης ή σε άτομα που έχουν αυξημένη ευαισθησία στην καφεΐνη.

Όχι δεν προκαλεί κυτταρίτιδα!  Η κυτταρίτιδα οφείλεται κυρίως σε παραμέτρους, όπως ορμονικές διαταραχές, κακή λεμφική κυκλοφορία και καθιστική ζωή, ενώ ένας βασικός διατροφικός παράγοντας είναι η αυξημένη κατανάλωση λίπους.

Μας κρατάει μακριά από ασθένειες. Η κατανάλωση καφέ (συνήθως σε υψηλή ποσότητα) έχει συνδεθεί σε επιστημονικές μελέτες με την προστασία από χρονιές παθήσεις, όπως είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2.