Εκτός από την άσκηση και την ενασχόληση με τα σταυρόλεξα, υπάρχουν πολύ πιο απλά και κλασικά πράγματα που μπορείς να κάνεις στην καθημερινότητά σου για να διατηρήσεις την οξύνοιά σου και να μην έχεις έναν εγκέφαλο… που τεμπελιάζει. Πάνω από όλα, είναι θέμα στάσης ζωής, καλής ενέργειας αλλά και ισορροπημένης διατροφής χωρίς υπερβολές και περιττά λίπη.

Φάε έξυπνα: έρευνα δείχνει ότι μία υγιεινή διατροφή που κάνει καλό στην καρδιά, έχει επιπλέον οφέλη και για τον εγκέφαλο. Σιγουρέψου λοιπόν ότι λαμβάνεις αρκετά αντιοξειδωτικά από τα λαχανικά και τα φρούτα, όπως τα βατόμουρα και η μελιτζάνα, αλλά και Ω3 λιπαρά από τα ψάρια και το ελαιόλαδο. Για να διασφαλίσεις ότι παίρνεις σταθερή ποσότητα σε καθημερινή βάση, φάε ένα μικρό πρωινό, μεσημεριανό και δείπνο μαζί με 2 ή 3 σνακ ενδιάμεσα.

Σκέψου έξυπνα: υπάρχουν κάποιες αποδείξεις ότι οι δραστηριότητες όπως τα επιτραπέζια παιχνίδια και το σταυρόλεξο που προαναφέραμε βοηθούν στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ, αρκεί να προκαλούν και να μην καταβάλουν τον εγκέφαλο. Η μάθηση νέων πραγμάτων όπως οι ελαιογραφίες και η μαγειρική κρατούν τους νευρώνες ενεργούς και δραστήριους.

Νιώσε έξυπνη: οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι ζουν περισσότερο, νιώθουν περισσότερη ενέργεια και έχουν καλύτερη ψυχική υγεία από τους απαισιόδοξους. Για να φτάσεις σε υψηλά επίπεδα χαράς, καλλιέργησε δυνατές και βαθιές σχέσεις με τους αγαπημένους σου και εξασκήσου στο ‘κλείσιμο’ της αρνητικής σκέψης. Μία μελέτη του Πανεπιστημίου Wake Forest βρήκε ότι οι άνθρωποι που κάνουν συνειδητή προσπάθεια να βιώσει χαρά και ευγνωμοσύνη γίνονται όντως πιο χαρούμενοι.