Υλικά

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι αλάτι
1 ράβδος ανάλατο βούτυρο
1 φλιτζάνι νερό
1/2 φλιτζάνι φιστικοβούτυρο
1/2 φλιτζάνι φυτικό λάδι
2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 φλιτζάνι βουτυρόγαλα σε θερμοκρασία δωματίου (ίσως χρειαστείτε περισσότερο αν το μίγμα είναι πάρα πολύ άκαμπτο)
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας

Για τη ζαχαροαλοιφή
1 ράβδος ανάλατο βούτυρο
1/2 φλιτζάνι κρεμώδες φιστικοβούτυρο
6 κουταλιές της σούπας βουτυρόγαλα
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
3 φλιτζάνια ζάχαρη ζαχαροπλαστικής, κοσκινισμένη

Για τη γαρνιτούρα
Ψητά φιστίκια, περίπου 1/2 φλιτζάνι

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς.

Βουτυρώστε ένα ταψί.

Ανακατέψτε μαζί το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι και αφήστε τα στην άκρη.

Ζεστάνετε το βούτυρο και το νερό σε μια μικρή κατσαρόλα μέχρι να έρθει σε βρασμό. Μειώστε τη θερμότητα και χτυπήστε το με το φιστικοβούτυρο και το λάδι μέχρι να μαλακώσει. Αφήστε να κρυώσει για λίγα λεπτά, στη συνέχεια προσθέστε τα αυγά, το βουτυρόγαλα και τη βανίλια και ανακατέψτε καλά.

Προσθέστε τα ξηρά συστατικά στα υγρά συστατικά και χτυπήστε ελαφρά μέχρι να συνδυαστούν.

Ρίξτε το μείγμα στο προετοιμασμένο τηγάνι και ψήστε για 40-45 λεπτά, έως ότου η κορυφή είναι χρυσή και μια οδοντογλυφίδα που εισάγεται στο κέντρο βγαίνει καθαρή. Αφήστε το κέικ να κρυώσει ενώ κάνετε τη ζαχαροαλοιφή.

Για να κάνετε τη ζαχαροαλοιφή, βάλτε το βούτυρο, το φιστικοβούτυρο και το βουτυρόγαλα σε μια κατσαρόλα και φτάστε τα σε πλήρη βρασμό. Μειώστε τη θερμότητα και ρίξτε τη βανίλια και τη ζάχαρη σε σκόνη, προσθέτοντας ένα φλιτζάνι κάθε φορά, μέχρις ότου το μείγμα να είναι ομοιογενές. Σημείωση: Αν το μείγμα είναι πολύ σκληρό και δεν μπορεί να ανακατευτεί, προσθέστε λίγο περισσότερο βουτυρόγαλα.

Ρίξτε το ζεστό μίγμα πάνω από το ζεστό κέικ, δουλεύοντας γρήγορα επειδή η κρούστα δημιουργείται αμέσως. Απλώστε ομοιόμορφα πάνω από το κέικ.

Γαρνίρετε με φιστίκια.

Δείτε επίσης: