Κάποια μωρά παίρνουν ύψος και βάρος απότομα και τους συμβαίνει σε μεγαλύτερο βαθμό συγκριτικά με άλλα μωρά. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση ή διάγραμμα στην ανάπτυξη κάθε παιδιού, αλλά εσείς πρέπει να παρατηρείτε τις αλλαγές που του συμβαίνουν ώστε να καταλάβετε αν πρόκειται για απότομη ανάπτυξη. Ας δούμε 4 ενδείξεις που θα σας βοηθήσουν.

  1. Το μωρό πεινάει συνέχεια. Κι ενώ έχετε βρει το σωστό πρόγραμμα ταΐσματος και όλα πάνε σωστά, το μωρό φαίνεται να θέλει να τρώει συνέχεια. Αν το θηλάζετε, θέλει κι άλλο ενώ αν πίνει από το μπιμπερό, δείχνει να μην έχει χορτάσει αν και έχει τελειώσει το μπουκάλι. Ο μεταβολισμός τον πρώτο χρόνο είναι πολύ γρήγορος και οι θερμίδες πάνε κατευθείαν στην ανάπτυξη του μωρού, είτε μιλάμε για το μυϊκό σύστημα, τα κύτταρα λίπους είτε για τη δομή των οστών.
  2. Αλλάζει η ρουτίνα του ύπνου. Αυτό σημαίνει ότι ξαφνικά κοιμάται περισσότερο ή λιγότερο. Ένα πράγμα είναι βέβαιο: ο ύπνος παίζει πρωταρχικό ρόλο στην παραγωγή των αναπτυξιακών ορμονών Η φύση γνωρίζει καλύτερα, οπότε αφήστε το παιδί να κοιμηθεί όσο θέλει ή να παραμένει ξαπλωμένο και απλά να χουζουρεύει.
  3. Το μωρό γκρινιάζει περισσότερο από το συνηθισμένο. Οι παιδίατροι υποστηρίζουν ότι τα μωρά που βιώνουν μεγάλες αλλαγές στην ανάπτυξη, ίσως πονούν επειδή οι μυς και οι τένοντας μεγαλώνουν και τεντώνονται. Και είναι φυσιολογικό.
  4. Το μωρό έχει βρει νέα κόλπα. Όταν μεγαλώνει το σώμα του μωρού, μεγαλώνει και ο εγκέφαλος σε σωματικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι το μαλακό σημείο κλείνει μέχρι το 1ο έτος. Αν γενικά βλέπετε ότι αφοδεύει κανονικά, σημαίνει ότι δεν γκρινιάζει επειδή του λείπει γάλα.