Έρευνα αποκάλυψε ότι οι νέοι και ελεύθεροι παραγγέλνουν πιο υγιεινό φαγητό εάν έχουν βγει ραντεβού με κάποιον εμφανίσιμο. Η γοητεία του άλλου δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα εάν είμαστε ήδη σε σχέση ή εάν δεν ενδιαφερόμαστε ερωτικά για αυτόν. Αλλά τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες θέλουν να θεωρούνται υγιείς όταν αναζητούν πιθανό ερωτικό σύντροφο.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Καρολίνα μελέτησαν 639 ετεροφυλόφιλους φοιτητές με μέσο όρο ηλικίας τα 18 έτη, για να δουν το κατά πόσο επηρεάζονται οι διατροφικές επιλογές τους από την εμφάνιση του ομοτράπεζού τους. Οι γυναίκες ίσως έτρωγαν πιο υγιεινά γιατί το να είναι λεπτές θεωρείται πιο γοητευτικό, ενώ οι άντρες ήθελαν να θεωρηθούν υγιείς και γυμνασμένοι. Στην έρευνα, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να επιλέξουν κάτι από το μενού αφού τους δόθηκε μία φωτογραφία αυτού με τον οποίο θα γευμάτιζαν.

Οι επιστήμονες είχαν ήδη βαθμολογήσει τη γοητεία των ανθρώπων στις φωτογραφίες και είδανε ότι οι πιο γοητευτικοί ενέπνεαν τους συμμετέχοντες στο να τρώνε πιο υγιεινά. Από την άλλη, οι άνθρωποι που είχαν σχέση, ή το ραντεβού τους δεν ήταν γοητευτικό ή ήταν ετεροφυλόφιλοι με ομοτράπεζους του ιδίου φύλου, δεν άλλαξαν την επιλογή γεύματος.

‘Ίσως επειδή η κοινωνία πλασάρει το λεπτό ως γοητευτικό, οι γυναίκες ήθελαν να το ακολουθήσουν όταν υπήρχε η παρουσία άλλου ανθρώπου’. Η θεωρία τους όμως για τους άντρες, ότι τρώνε πολύ για να δείξουν πιο δυνατοί και μυώδεις, δεν επαληθεύτηκε. Η παλαιότερη θεωρία ήθελε τους άντρες πιο φαγάδες αλλά στον 21ο αιώνα, θέλουν να φαίνονται άνθρωποι που σκέφτονται την υγεία τους. Αυτή η έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες βαθμολογούν τους άντρες ως γοητευτικούς, όταν τους βλέπουν να τρώνε υγιεινά.

Στον αντίποδα, ένας άντρας δεν αλλάζει γνώμη ως προς το πόσο υγιεινά θα φάει όταν κοιτάζει μία γοητευτική γυναίκα, αλλά είναι πιθανότερο να ξοδέψει περισσότερα χρήματα σε φαγητό και ποτό.