Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια υποστηρίζουν ότι έχουν βρει έναν αποτελεσματικό στόχο στον εγκέφαλο για ηλεκτρική διέγερση ώστε να βελτιωθεί η διάθεση των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύτηκαν στο Περιοδικό Τρέχουσα Βιολογία, δείχνουν ότι η περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται OFC παρήγε αξιόπιστες βελτιώσεις. Η μελέτη ήταν μικρή, με 25 ασθενείς, αλλά τα αποτελέσματά της ήταν υποσχόμενα και μάλλον δείχνουν ένα νέο και βελτιωμένο στόχο για τη θεραπεία ακόμα και των δύσκολων περιπτώσεων κατάθλιψης.

Περίπου το 45% των πασχόντων φαίνεται να αντιστέκεται σε διάφορες μορφές θεραπείας, όπως η συζήτηση και η φαρμακευτική αγωγή. Οι γιατροί προσπαθούν να αναπτύξουν εναλλακτικές θεραπείες για να δώσουν ανακούφιση σε αυτό το ποσοστό. Οι περιοχές του εγκεφάλου επικοινωνούν μεταξύ τους με ηλεκτρικές συνδέσεις. Στους εγκεφάλους με κατάθλιψη, υπάρχει συχνά είτε πολλή δραστηριότητα σε κάποιες περιοχές είτε πολύ λίγη σε άλλες. Η βαθιά ενεργοποίηση του εγκεφάλου χρησιμοποιείται μερικές φορές στη βοήθεια θεραπείας σε κάποιες μορφές Πάρκινσον.

Η Δρ. Κρίστιν Σέλερς είπε ότι ‘οι ασθενείς έλεγαν πράγματα όπως, ουάου νιώθω πολύ καλύτερα, νιώθω ήρεμος και συγκεντρωμένος και νιώθω λιγότερο άγχος. Υπήρχε επίσης βελτίωση στη γλώσσα του σώματος και μιλούσαν πιο γρήγορα και με φυσικότητα. Αν και η περιοχή του εγκεφάλου OFC είναι ένας πιο επιφανειακός στόχος, μοιράζεται πλούσιες διασυνδέσεις με πολλαπλές περιοχές του εγκεφάλου που μετέχουν στην επεξεργασία των συναισθημάτων’.

Μία ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ. Σέλερς και τον Δρ. Βίκραμ Ράο, στο εργαστήριο του Καθηγητή Έντουαρντ Τσανγκ, μελέτησε 25 ασθενείς με επιληψία που είχαν ηλεκτρόδια τοποθετημένα στον εγκέφαλο για ιατρικούς λόγους, ώστε να εντοπίσουν τη ρίζα των κρίσεων. Αρκετοί από αυτούς, έπασχαν και από κατάθλιψη, που παρατηρείται συχνά σε ασθενείς με επιληψία. Μέσω των ηλεκτροδίων, μετέφεραν μικρούς ηλεκτρικούς παλμούς σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη ρύθμιση της διάθεσης. Η ενεργοποίηση έδειξε ένα μοτίβο δραστηριότητας που παρατηρείται σε ασθενείς που βιώνουν θετικές αλλαγές διάθεσης.

Η περιοχή OFC θεωρείται μυστηριώδης σε σχέση με άλλα σημεία και δεν έχει μελετηθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, αλλά συνδέεται με άλλες εγκεφαλικές δομές που επηρεάζουν τη διάθεση, την κατάθλιψη και την ικανότητα λήψης αποφάσεων συντονίζονται τη δραστηριότητα μεταξύ συναισθήματος και γνώσης.