Μπορεί να μας παρέχουν απίστευτες υπηρεσίες και να διευκολύνουν την καθημερινότητά μας, αλλά νέα έρευνα ανακάλυψε ότι είναι επτά φορές πιο ανθυγιεινά από τη λεκάνη μας. Ειδικά, αυτά που προστατεύονται από δερμάτινες θήκες έχουν τα περισσότερα βακτήρια, αλλά ακόμα και οι πλαστικές θήκες κουβαλούν 6 φορές περισσότερα μικρόβια από το κάθισμα τουαλέτας.  Συμπληρωματικά, μία έρευνα για εργαζόμενους σε γραφείο, βρήκε ότι δύο στους πέντε παίρνουν μαζί το κινητό στην τουαλέτα της δουλειάς τους. Η εταιρία Υγιεινής στην Τουαλέτα πήρε δείγματα από τα κινητά τους χρησιμοποιώντας μία συσκευή που φωτίζει τα ζωντανά μικρόβια όταν εμφανίζονται στην επιφάνεια.

Ένα κάθισμα τουαλέτας που έχει σκαναριστεί με τον ίδιο τρόπο, δείχνει 220 φωτεινά σημεία όπου συγκεντρώνονται τα βακτήρια, ενώ το μέσο κινητό τηλέφωνο είχε 1479. Ο Καθηγητής Χιου Πένινγκτον, καθηγητής βακτηριολογίας στο Πανεπιστήμιο του Άμπερντιν, είπε ότι ‘το να βρίσκεις μικρόβια στο κινητό σου είναι κάτι δεδομένο εφόσον έχεις καθημερινή σωματική επαφή μαζί του. Εφόσον μιλάμε για τα μικρόβια του ιδιοκτήτη του κινητού, δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για κάποια ασθένεια’.

Η πιο πρόσφατη έρευνα μελέτησε 50 κινητά τηλέφωνα, με το υψηλότερο ποσοστό βακτηρίων να ανήκει σε εκείνα που ήταν σε δερμάτινη θήκη, που λειτουργούσε και ως πορτοφόλι και έδειχνε 17 φορές περισσότερα βακτήρια από το κάθισμα της τουαλέτας.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα τηλέφωνα γίνονται τόσο βρώμικα επειδή οι άνθρωποι τα παίρνουν μαζί τους στην τουαλέτα και τα εκθέτουν στα αντίστοιχα μικρόβια του χώρου. Το 40% των ανθρώπων από μία έρευνα 2000 ατόμων, παραδέχτηκε ότι το παίρνει μαζί του αλλά μόλις το 20% καθάριζε το τηλέφωνο αφότου έφευγε από την τουαλέτα.