Ο πυρετός είναι η αυξημένη θερμοκρασία του σώματος. Όταν μάχεστε μίας μολύνσεως, το μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας και ονομάζεται υποθάλαμος, αλλάζει τον εσωτερικό θερμοστάτη. Είναι ο τρόπος του σώματος να υπερασπίζεται τον εαυτό του κόντρα στους εισβολείς. Κάποια είδη πυρετών αντιμετωπίζονται στο σπίτι και άλλοι χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή. Εξαρτάται από την ηλικία, τη συνολική υγεία, τα συμπτώματα και το ύψος του πυρετού.

  1. Βάλτε θερμόμετρο. Αν δείτε μικρή αύξηση ή μείωση της θερμοκρασίας σας, μην αγχωθείτε. Ο πυρετός ξεκινά από τους 38 βαθμούς Κελσίου και συνήθως προκαλείται από ιούς, σαν αυτόν που προκαλεί τη γρίπη. Υπάρχουν όμως και οι βακτηριδιακές μολύνσεις αλλά και φλεγμονώδεις διαταραχές, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
  2. Πιείτε πολλά υγρά. Ο πυρετός σας αφυδατώνει και πρέπει να αντικαταστήσετε τα υγρά που χάνετε. Το νερό, το τσάι και οι ζωμοί είναι έξυπνες επιλογές.
  3. Δεν έχετε όρεξη; Μην τρώτε. Όταν το σώμα έχει πυρετό λόγω κάποιας μόλυνσης, μπορεί να έχετε στομαχόπονο ή ναυτία. Μην πιέσετε τον εαυτό σας να φάει. Εάν όμως πεινάσετε, προτιμήστε ένα αχνιστό μπολ με κοτόσουπα, που έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Επιβραδύνει την κίνηση των λευκών αιμοσφαιρίων μειώνοντας έτσι τα συμπτώματα που προκαλούν δυσκολία στη σωστή αναπνοή.
  4. Ξεκουραστείτε. Ο πυρετός δείχνει ότι το ανοσοποιητικό σας δουλεύει υπερωρίες για να παλέψει τη μόλυνση. Ο ύπνος και η ξεκούραση ενισχύουν σημαντικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
  5. Δροσιστείτε. Αντί να καλυφθείτε με πολλές κουβέρτες, προτιμήστε τη δροσιά. Κάντε ένα χλιαρό μπάνιο ή σε μία θερμοκρασία που λειτουργεί για εσάς ή τοποθετήστε κρύες κομπρέσες στο λαιμό, τις μασχάλες ή στο μέτωπο.
  6. Επισκεφθείτε το γιατρό σας. Όταν βλέπετε ότι ο πυρετός είναι πια υψηλός και επιμένει, ήρθε η ώρα να πάτε στο γιατρό σας.