Αληθινό ή ψεύτικο;
Πολλές φορές προβληματιζόμαστε για το αν πρέπει να στολίζουμε αληθινό ή ψεύτικο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αναρωτιόμαστε τι είναι πιο φιλικό στο περιβάλλον. Και ενώ οι περισσότεροι από εμάς νομίζουμε ότι η αγορά ενός πλαστικού δέντρου από PVC μας κατατάσσει στη λίστα των ενεργών οικολόγων, τα πράγματα μάλλον δεν είναι ακριβώς έτσι. Τα ψεύτικα δέντρα δεν είναι ανακυκλώσιμα. Ενα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα των ψεύτικων χριστουγεννιάτικων δέντρων είναι ότι όταν πεταχτούν θα καταλήξουν σε κάποια χωματερή όπου θα μολύνουν το περιβάλλον για χρόνια, σε αντίθεση με τα ζωντανά δέντρα τα οποία ανακυκλώνονται και γίνονται πολτός.  Από την άλλη, σύμφωνα με τον δρα Κλιντ Σπρίνγκερ, βοτανολόγο και ειδικό σε θέματα κλιματικών αλλαγών από το Πανεπιστήμιο Σεντ Τζόζεφ στη Φιλαδέλφεια, η αγορά πραγματικών ελάτων από ειδικές καλλιέργειες συμβάλλει στην τόνωση της οικονομίας, αρκεί τα δέντρα μετά τη χρήση τους να ανακυκλώνονται όπως πρέπει, μειώνοντας έτσι τα απόβλητα των γιορτών.

Ελατο σε γλάστρα…
Αυτή είναι ίσως η ιδανική λύση. Οσοι μάλιστα ζείτε σε πιο ψυχρές περιοχές της Ελλάδας ή σε μεγάλο υψόμετρο, το φυτεμένο έλατο που θα αγοράσετε έχει σοβαρές πιθανότητες να επιζήσει και να αναπτυχθεί. Οταν το αγοράσετε, διαλέξτε ένα φυτό με καλά ενυδατωμένο φύλλωμα, χωρίς χτυπήματα και προσβολές. Επίσης, προτιμήστε ένα έλατο που βρίσκεται σε γλάστρα ανάλογη του μεγέθους του. Αν τοποθετήσετε το έλατο για τις ημέρες των γιορτών στο εσωτερικό του σπιτιού, επιλέξτε ένα σημείο κοντά σε παράθυρο, αλλά όχι εκτεθειμένο στο άμεσο ηλιακό φως. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το βάλετε δίπλα στα θερμαντικά σώματα. Είναι σημαντικό επίσης να ανανεώνετε συχνά τον αέρα του δωματίου και να ψεκάζετε τα φύλλα του, ώστε να διατηρούνται ενυδατωμένα. Αποφύγετε να βάλετε πιατάκι κάτω από τη γλάστρα, αν δεν έχετε τη δυνατότητα να το αδειάζετε. Η καλύτερη λύση είναι να τοποθετήσετε τη γλάστρα σε μια βάση και από κάτω να βάλετε το πιατάκι, ώστε να ποτίζετε όποτε πρέπει χωρίς να σας δημιουργεί πρόβλημα το νερό. Οταν αποφασίσετε να βγάλετε το έλατο στη βεράντα ή στον κήπο, επιλέξτε ένα σημείο ημισκιερό, όπου θα μπορεί να αναπτυχθεί και να απλωθεί όμορφα. Θα πρέπει το έδαφος να έχει καλή στράγγιση, ενώ χρειάζεται συχνά ποτίσματα και αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το φυτώριο της γειτονιάς σας και να διαλέξτε, εκτός από έλατο, κάποιο άλλο δέντρο της αρεσκείας σας, ανάμεσα σε τούγιες, κέδρους, γιουνίπερους και άλλα κυπαρισσοειδή.

Για ασφάλεια
* Το τεχνητό δέντρο πρέπει να φέρει πιστοποίηση ότι είναι κατασκευασμένο από βραδυφλεγή υλικά.
* Το χριστουγεννιάτικο δέντρο, είτε είναι αληθινό είτε ψεύτικο, πρέπει να απέχει τουλάχιστον ένα μέτρο από το τζάκι ή άλλες εστίες φωτιάς. Πρέπει να στηρίζεται γερά, να μην έρχεται σε επαφή με άλλα αντικείμενα του χώρου και να μη φράζει εξόδους του σπιτιού.
* Επιθεωρείτε τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια σας για διαρροές, κοψίματα ή καμένες λάμπες και ελέγχετε αν το φις έχει καλή προσαρμογή με την πρίζα για την αποφυγή σπινθηρισμών προτού τα τοποθετήσετε στο δέντρο.
* Διαβάζετε με προσοχή τις οδηγίες χρήσης και τις εφαρμόζετε.
* Δεν αφήνετε ποτέ τα φωτάκια του δέντρου αναμμένα όταν πηγαίνετε για ύπνο ή όταν βγαίνετε από το σπίτι.
* Δεν αγοράζετε χριστουγεννιάτικα φωτάκια από πλανόδιους.
* Αν υποψιαστείτε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, δεν τα χρησιμοποιείτε και τα επιστρέφετε στο κατάστημα αγοράς.
* Δεν διορθώνετε ποτέ χαλασμένα λαμπάκια.
* Αν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι, προσέχετε ιδιαίτερα και τα χριστουγεννιάτικα στολίδια. Δεν επιλέγετε αυτά που μοιάζουν με φρούτα και τρόφιμα, γιατί τα νήπια μπορεί να τα θεωρήσουν πραγματικά τρόφιμα, να τα βάλουν στο στόμα τους και να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία ή και τη ζωή τους.